vr 11 nov - 2022 vrijdag 11 november 2022

Verwacht: Béla Tarr bij Hoogt on Tour

Films van Béla Tarr gerestaureerd en vanaf december te zien bij Hoogt on Tour

Vanaf 15 december verschijnen vijf films van Béla Tarr, gerestaureerd door Eye Filmmuseum.  Zijn bedwelmende meesterwerken zijn in gerestaureerde versie te zien: Sátántangó, Werkmeister Harmóniák en de film noir-parabel Damnation. Ook zijn onbekendere films The Outsider en Family Nest zijn opnieuw te zien.

We houden je op hoogt.nl, onze nieuwsbrief en socials op de hoogte van het Béla Tarr-programma en de start van de kaartverkoop.

Béla Tarr

De Hongaarse regisseur Béla Tarr is de meester van het betoverende lange shot. Hij maakt grootse, aardse films die de mens afpellen tot zijn essentie – een overweldigende ervaring.

Béla Tarr brak internationaal door met Damnation (1988) en breidde zijn roem uit met zijn ruim zeven uur durende magnum opus Sátántangó (1994) – films van een grote schoonheid, cinema zonder weerga.

Tarrs films tonen vaak het ware gezicht van de menselijke beschaving zodra die op de proef wordt gesteld. Onverwachte bedreigingen halen het dierlijke in de mens naar boven en doen de onderlinge solidariteit in een besloten gemeenschap snel teniet. Sátántango, Damnation en Werckmeister harmóniák: grootse, aardse portretten van de mens in zijn meest elementaire vorm. Soms is er een glimp van verlossing, als de drank vloeit, een orkestje speelt en de barbezoekers zich verliezen in een dronken dans.

Zet nu vast in je agenda: Sátántangó op 2 januari 2023

Begin 2023 vol filmliefde en maak je klaar voor Sátántangó, een meditatief meesterwerk met een krachtige climax. Met 439 minuten is dit de langste film uit het oeuvre van Béla Tarr.
Koop nu kaarten.

Sátántangó

Nadat het communisme ten val komt en terwijl een kudde koeien door de modder ploetert, worden er binnen een landbouwcollectief snode plannen gesmeed om er met het laatste geld vandoor te gaan. Maar de uitzichtloosheid verlamt de bewoners tot cycli van dansen, drinken en wachten. Tot Irimias, een dood gewaande dorpsgenoot, uit het niets terugkeert met grootse plannen. Irimias is echter niet meer de joviale buurman die de bewoners kennen van weleer.

Gebaseerd op de gelijknamige roman van de Hongaarse auteur László Krasznahorkai.

“★★★★★ – Sátántangó, een verpletterend mooi en mistroostig meesterwerk over bodemloze ellende” – Focus Knack