ma 4 dec - 2023 maandag 4 december 2023

Fiona Tan | Interesting Times

22 december 2023 – 10 januari 2024

Fiona Tan | Interesting Times

Aan het eind van het jaar staat Hoogt graag stil bij een bijzondere filmmaker. Vorig jaar stond in het teken van het ‘mooi treurige’ werk van Béla Tarr. Deze kerstvakantie hebben we een uniek programma samengesteld met films van interdisciplinair kunstenaar Fiona Tan.

Fiona Tan combineert in haar werk uiteenlopende audiovisuele vormen, waaronder films, video-en fotowerk, installaties en archiefmateriaal. In haar werk staan thema’s als tijd, herinnering, geschiedenis, globalisering en identiteit centraal. Onderwerpen die ook een grote rol spelen in haar eigen leven.

Tan is geboren in Indonesië en opgegroeid in Australië. Eind jaren tachtig trok ze naar Amsterdam om haar passie voor kunst te volgen aan de Gerrit Rietveld Academie. Inmiddels is Tan uitgegroeid tot een gerenommeerd kunstenaar. Haar werk wordt nationaal en internationaal geprezen. Zo heeft Tan vorig jaar haar eigen expositie Mountains and Molehills getoond in het Eye Filmmuseum Amsterdam. En deze zomer was haar werk te zien in de tentoonstelling New Horizons in het Utrechtse Centraal Museum. Buiten Nederland is haar werk onder andere te bewonderen in toonaangevende musea als Tate Modern in Londen en het Guggenheim Museum in New York. In 2009 kreeg Tan de unieke kans om Nederland te vertegenwoordigen op de wereldberoemde Biënnale van Venetië.

Naar Interesting Times-filmagenda

Dearest Fiona + gesprek met Fiona Tan op 27 december

Tan neemt ons mee op een bijzondere reis door tijd en ruimte. Via oude archiefbeelden en voorgelezen brieven opent ze nieuwe dimensies om na te denken over identiteit, geschiedenis en herinnering.

Ascent

Natuurlijk kun je opnieuw Ascent uit 2016 gaan zien, waarin vierduizend unieke foto’s die in de afgelopen anderhalve eeuw van Mount Fuji in Japan zijn gemaakt het uitgangspunt vormen van dit prachtige, meditatieve filmessay.

History’s Future

History’s Future is de eerste speelfilm van Fiona Tan en het drama ontvouwt zich als een episch filmgedicht. De fictie wordt afgewisseld met rauwe nieuwsbeelden van rellen in Europese steden en korte interviews over hoop en verlangen.

Mijn Familie: Dat u in interessante tijden moge leven (May You Live in Interesting Times)

In Mijn familie: Dat u in interessante tijden moge leven onderzoekt Fiona Tan haar familiegeschiedenis. Ze is geboren in Indonesië. Haar vader is van Chinees-Indonesische en haar moeder van Australische komaf. In een documentaire stijl schetst ze de geschiedenis van de familie Tan en zo analyseert ze kritisch de constructie van identiteit.

Naar Interesting Times-filmagenda