ma 4 dec - 2023 maandag 4 december 2023

Fiona Tan | Mijn familie – Dat u in interessante tijden moge leven

In Mijn familie: Dat u in interessante tijden moge leven onderzoekt Fiona Tan haar familiegeschiedenis. Ze is geboren in Indonesië. Haar vader is van Chinees-Indonesische en haar moeder van Australische komaf. In een documentaire stijl schetst ze de geschiedenis van de familie Tan en zo analyseert ze kritisch de constructie van identiteit, met name die van overzeese Chinezen en hun diaspora.

Deze film is onderdeel van het programma Fiona Tan | Interesting Times, met hoogtepunten uit haar werk. Op 27 december is Fiona Tan live te gast en gaat ze in gesprek met filmjournalist Dana Linssen na afloop van de voorpremière van Dearest Fiona.

Aan de hand van verschillende getuigenissen over een deel van de geschiedenis en de huidige situatie van de familie Tan en haar individuen, wordt een reis gemaakt die leidt van Nederland naar Duitsland, Australië, Indonesië, Hongkong en China, waar het oorspronkelijke ‘Tan-dorp’ te vinden is. Hoewel iedere inwoner van deze plaats de naam Tan draagt, heeft de kunstenaar zelf het gevoel dat zij zich er nooit thuis zou kunnen voelen. Het is een belangrijk werk in het oeuvre van Tan en we zijn vereerd dat we deze film met onze bezoekers mogen delen.

Mijn Familie: Dat u in interessante tijden moge leven (May You Live in Interesting Times) laat zien hoe persoonlijke en politieke geschiedenis, migratiebewegingen en culturele achtergrond de perceptie van identiteit vormen. Hoewel de mythen van een oorspronkelijke cultuur kunnen voortbestaan, worden ze onvermijdelijk getransformeerd en zelfs in de loop der tijd verlaten.

MEER FIONA TAN | IN INTERESTING TIMES

 

Alle films