De Filmclub | maandelijks samen naar de film

Zie als eerste een nieuwe film bij de Filmclub. Met een speciale inleiding door onze filmprogrammeur Miranda en/of Filmclubhost Harry.

Van september 2023 tot en met april 2024 geniet je zes keer van de beste films, docu’s én fictie, die Hoogt on Tour te bieden heeft. Je kunt kiezen uit dinsdag of donderdag, altijd om 10:30.

De filmdata

di 26 sep | do 28 sep
di 24 okt | do 26 okt
di 28 nov | do 30 nov
di 27 feb | do 29 feb
di 26 mrt | do 28 mrt
di 23 apr | do 25 apr

Wil je aanhaken? Stuur een berichtje naar info@hoogt.nl met jouw voorkeursdag (dinsdag of donderdag), dan nemen we contact met je op.

De Filmclub is exclusief voor Filmclubleden

Zolang er nog plaatsen vrij zijn mogen Filmclubleden iemand meenemen (tegen regulier tarief). Dat is alleen maar gezellig. En na afloop nog even samen nagenieten en -praten bij Noda, het fijne lunchcafé in de Bieb, achter de filmzaal.
Let op, de Filmclub is zo groot, dat er nog maar weinig vrije stoelen beschikbaar zijn. Je loopt kans dat er geen kaarten meer beschikbaar zijn.

Vragen? Laat het ons weten via info@hoogt.nl

Programma

In september gaan we verder met een nieuwe reeks. meer info volgt!

Archief – deze films keken we eerder

di 23 & do 25 april – Together 99

Together 99 is het vervolg op Together (de originele titel is Tillsammans) uit 2000 van Lukas Moodysson. Het oorspronkelijke verhaal speelde zich af in de Tillsammans-commune in Stockholm in de jaren zeventig.

Inmiddels is het 1999 en Klasse en Göran zijn de enige twee overgebleven leden van de groep. Om hun lusteloosheid wat te temperen, nodigt Klasse voor Görans verjaardagsfeest stiekem voormalige leden van de commune uit. Terwijl de vrienden van vroeger op een veelbewogen avond bijpraten, komen zowel oude littekens als nieuwe hoopvolle verhalen aan het licht.

di 26 & do 28 maart – Melk

Na de stilgeboorte van hun kindje keren Robin en haar vriend Jonas verslagen terug naar huis. Terwijl ze proberen te begrijpen wat er is gebeurd, beginnen Robins borsten melk aan te maken. Ze blijft kolven en de koelkast vult zich met flesjes. Langzaam maar zeker verandert Robins voorzichtige nieuwsgierigheid naar het doneren van haar melk in een compromisloze, bijna obsessieve onverzettelijkheid.

di 27 & do 29 februari – Banel & Adama

Als Adama’s tweelingbroer overlijdt moet hij de rol van dorpshoofd op zich nemen; liever is hij bij Banel. De twee vinden vervolgens de dorpsgemeenschap tegenover zich. Banel & Adama is een tijdloos en betoverend liefdesverhaal, een aangrijpend speelfilmdebuut van Ramata-Toulaye Sy.

 

di 28 & do 30 november – Smoke Sauna Sisterhood

De rooksauna reiniging is al ruim 800 jaar een belangrijke traditie binnen de Estlandse gemeenschap. Vrouwen wassen hier niet alleen hun lichaam, maar ook hun ziel. Regisseur Anna Hints komt zelf uit deze cultuur en zag op jonge leeftijd hoe haar oma, moeder en tantes hier al hun opgekropte emoties letterlijk en figuurlijk ‘uitzweetten’. Hints voelde dat dit een veilige plek was voor vrouwen om zichzelf te kunnen zijn. Dit belangrijke ritueel besloot zij daarom met de wereld te delen.

 

di 24 & do 26 oktober 2023 – Une nuit

Een lange nachtelijke wandeling door een broeierig Parijs. Een onbekende man en een onbekende vrouw krijgen in een metro ruzie om niks. Een vonk slaat over. Wat volgt is een wandeling vol ontwapenende gesprekken tussen twee mensen die duidelijk voor elkaar gemaakt zijn, maar door omstandigheden niet samen kunnen zijn.

 

di 26 & do 28 september 2023 – Sweet Dreams

Ena Sendijarevic combineert meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme. Renée Soutendijk ontving deze zomer tijdens het filmfestival van Locarno de award voor beste acteerprestatie en Ena Sendijarević werd door de Junior jury uitgeroepen tot één van de drie beste regisseurs in de festivalcompetitie. De film is de openingsfilm van het Nederlands Film Festival dit jaar en winnaar van zeven Gouden Kalveren.

23 maart 2023: No dogs or Italians allowed

Boven op een berg, middenin in de Piëmonte (Noord-Italië), ligt het piepkleine dorpje Ugheterra. Nu zijn alle huizen vervallen, maar een eeuw geleden woonden daar families met allemaal dezelfde achternaam: Ughetto. Er worden kinderen geboren, nieuwe liefdes gevierd, huizen gebouwd en ondertussen droomt iedereen van een beter bestaan.

Met behulp van een bijzonder speelse stop-motion animatiestijl, waarin hij af en toe letterlijk contact maakt met zijn grootmoeder, creëert Alain Ughetto een prachtige, ontroerende liefdesbrief aan zijn ouders en grootouders

23 februari 2023: Saint Omer

Centraal in de film staat Rama, een journalist die aan een boek werkt over Medea en binnenkort moeder wordt. Haar research brengt haar naar Saint Omer, waar ze het proces bijwoont van Laurence Coly: een jonge vrouw uit Senegal die in Frankrijk filosofie studeert en zwanger wordt van een oudere Fransman. Ze wordt beschuldigd van het verdrinken van het kind in de zee. De feiten in de zaak zijn onweerlegbaar; Laurence bekent dat ze het gedaan heeft, maar houdt vol dat ze er niet verantwoordelijk voor is.

Alice Diop neemt in deze film neemt deze verbijsterende tegenstelling als uitgangspunt en schijnt een sympathiek licht op een vrouw die wordt neergezet als een monster.

26 januari 2023: Eternal Spring

Het waargebeurde verhaal van een groep Chinese activisten die een gedurfd en gevaarlijk plan uitvoeren om de Chinese staatstelevisie te hacken. Het doel is de aanklachten van de regering over hun verboden spirituele groepering te weerleggen. In de nasleep wordt de stad Changchun, waar de grondlegger van Falun Gong vandaan kwam, geteisterd door een reeks politie-invallen. Ook Falun Gong-beoefenaar en striptekenaar Daxiong (Justice League, Star Wars) wordt gedwongen te vluchten.

Zijn opvattingen worden op de proef gesteld wanneer hij de enige overlevende deelnemer ontmoet die uit China is ontsnapt en nu in Seoul, Zuid-Korea woont. Geïnspireerd op Daxiongs kunst, combineert Eternal Spring live-action met 3D-animatie in een indrukkend verhaal over verzet, met schrijnende ooggetuigenverslagen en vastberadenheid om op te komen voor politieke en religieuze vrijheden. Ongeacht de prijs die hiervoor betaald dient te worden.

24 november 2022: DREAMING WALLS, inside the Chelsea Hotel

Andy Warhol, Janis Joplin, Dylan Thomas. Kunstenaars, muzikanten en intellectuelen zijn spiritueel nog aanwezig in het fameuze hotel in New York verbleven. Hoe lang nog, lijken documentairemakers Maya Duverdier en Amélie van Elmbt zich af te vragen. Door middel van archiefmateriaal laten ze hun stemmen nog klinken, maar het beroemde trappenhuis is verworden tot een chaotische bouwplaats. Terwijl heden en verleden in elkaar overlopen wordt het iconische Chelsea Hotel een schrijnend symbool van gentrificatie en laat het zien hoe het kapitalisme alle charmante rafelrandjes van het verleden doet verdwijnen.

27 oktober 2022: Holy Spider

De volledig in Jordanië opgenomen Iraanse speelfilm Holy Spider van regisseur Ali Abbasi (eerder maakte hij Gräns) is een spannende thriller die gebaseerd is op ware gebeurtenissen in de heilige stad Masshad, waarbij spannend drama intelligent gecombineerd wordt met inzicht in de Iraanse samenleving en de positie van vrouwen. Zar Amir Ebrahimi werd op het Filmfestival van Cannes voor haar rol onderscheiden als Beste Actrice.

29 september 2022: El Houb

Het aangrijpende verhaal van Karim. Hij valt op mannen. Als hij dat, na jaren van schone schijn, wil vertellen aan zijn ouders dan wordt het niet begrepen en zeker niet getolereerd. Karim besluit niet te vertrekken zonder alles uitgesproken te hebben. De moeilijke dagen die volgen, roepen mooie en aangrijpende herinneringen op.

Mei 2022 – Eyimofe

Met Eyimofe schilderen de in Nigeria geboren tweelingbroers Arie en Chuko Esiri een kleurrijk portret van de miljoenenstad Lagos. Eyimofe is niet digitaal gefilmd maar op ouderwets 16mm celluloid en oogt hierdoor heerlijk vintage. De camera voert het verhaal langs arm en rijk, langs huisjes opgebouwd uit golfplaten, statige villa’s met zwembaden en alles ertussenin.

April 2022 – Housewitz

Housewitz is een tragikomische persoonlijke film van Oeke Hoogendijk (Schatten van de Krim en Mijn Rembrandt) over hoe een oorlog doorwerkt in een familieleven. De filmmaker onderzoekt waarom haar moeder Lous, een typische “Jiddische mama”, al tientallen jaren weigert haar huis uit te gaan

Maart 2022 – La Mif

In La Mif, van regisseur en voormalig sociaal werker Fred Baillif, leren we zeven jonge vrouwen kennen. Zij wonen noodgedwongen samen onder een dak. Ondanks hun onzekere situatie, angsten en problemen, bruisen zij van levenslust.

Februari 2022 – Flee

Een indrukwekkende geanimeerde documentaire over een Afghaanse vluchteling in Denemarken, die om zijn nieuwe toekomst te beginnen, eerst zijn schrijnende verleden moet loslaten.