De Filmclub | maandelijks samen naar de film

De Filmclub bij Hoogt in Bieb Neude

Iedere laatste donderdagochtend van de maand, zie je als eerste een nieuwe film bij de Filmclub. Met een speciale inleiding door onze filmprogrammeur Miranda, Filmclubhost Harry of een andere filmkenner.

Geniet van september 2022 tot en met maart 2023 zes keer van de beste films, docu’s én fictie, die Hoogt on Tour te bieden heeft.

De Filmclub is exclusief voor Filmclubleden

Zolang er nog plaatsen vrij zijn mogen Filmclubleden iemand meenemen (tegen regulier tarief). Dat is alleen maar gezellig. En na afloop nog even samen nagenieten en -praten bij Noda, het fijne lunchcafé in de Bieb, achter de filmzaal.
Let op, de Filmclub is zo groot, dat er nog maar weinig vrije stoelen beschikbaar zijn. Je loopt kans dat er geen kaarten meer beschikbaar zijn.

De data op een rij (altijd een donderdag, altijd 10:30):

26 januari, 23 februari, 30 maart 2023

Vragen? Laat het ons weten via info@hoogt.nl

Filmclub in februari: Saint Omer

Saint Omer is een stadje in het noordwesten van Frankrijk en heeft een kleine 15.000 inwoners. Er is een kathedraal en je kunt dwalen door prachtige tuinen. Tegenwoordig kun je er zelfs tour doen met een segway (dat zijn van die elektrische scooters waar je een balanceer-act moet uitvoeren om er op te kunnen blijven staan). En er is een Palais de Justice. In deze rechtbank speelt de eerste fictiefilm van Alice Diop, gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Op 23 februari kijken we met de Filmclub naar het Franse rechtbankdrama Saint Omer.

Centraal in de film staat Rama, een journalist die aan een boek werkt over Medea en binnenkort moeder wordt. Haar research brengt haar naar Saint Omer, waar ze het proces bijwoont van Laurence Coly: een jonge vrouw uit Senegal die in Frankrijk filosofie studeert en zwanger wordt van een oudere Fransman. Ze wordt beschuldigd van het verdrinken van het kind in de zee. De feiten in de zaak zijn onweerlegbaar; Laurence bekent dat ze het gedaan heeft, maar houdt vol dat ze er niet verantwoordelijk voor is.

Alice Diop neemt in deze film neemt deze verbijsterende tegenstelling als uitgangspunt en schijnt een sympathiek licht op een vrouw die wordt neergezet als een monster.

Archief

26 januari 2023: Eternal Spring

Het waargebeurde verhaal van een groep Chinese activisten die een gedurfd en gevaarlijk plan uitvoeren om de Chinese staatstelevisie te hacken. Het doel is de aanklachten van de regering over hun verboden spirituele groepering te weerleggen. In de nasleep wordt de stad Changchun, waar de grondlegger van Falun Gong vandaan kwam, geteisterd door een reeks politie-invallen. Ook Falun Gong-beoefenaar en striptekenaar Daxiong (Justice League, Star Wars) wordt gedwongen te vluchten.

Zijn opvattingen worden op de proef gesteld wanneer hij de enige overlevende deelnemer ontmoet die uit China is ontsnapt en nu in Seoul, Zuid-Korea woont. Geïnspireerd op Daxiongs kunst, combineert Eternal Spring live-action met 3D-animatie in een indrukkend verhaal over verzet, met schrijnende ooggetuigenverslagen en vastberadenheid om op te komen voor politieke en religieuze vrijheden. Ongeacht de prijs die hiervoor betaald dient te worden.

24 november 2022: DREAMING WALLS, inside the Chelsea Hotel

Het spookt in het Chelsea Hotel. Een van de bouwvakkers die al negen jaar bezig is met de grote renovatie voelt het. Andy Warhol, Janis Joplin, Dylan Thomas. Kunstenaars, muzikanten, intellectuelen. Ze zijn spiritueel nog aanwezig, alle groten der aarde die ooit in het fameuze hotel in New York verbleven. Hoe lang nog, lijken documentairemakers Maya Duverdier en Amélie van Elmbt zich af te vragen. Door middel van archiefmateriaal laten ze hun stemmen nog klinken, maar het beroemde trappenhuis is verworden tot een chaotische bouwplaats. Terwijl heden en verleden in elkaar overlopen wordt het iconische Chelsea Hotel een schrijnend symbool van gentrificatie en laat het zien hoe het kapitalisme alle charmante rafelrandjes van het verleden doet verdwijnen.

27 oktober 2022: Holy Spider

De volledig in Jordanië opgenomen Iraanse speelfilm Holy Spider van regisseur Ali Abbasi (eerder maakte hij Gräns) is een spannende thriller die gebaseerd is op ware gebeurtenissen in de heilige stad Masshad, waarbij spannend drama intelligent gecombineerd wordt met inzicht in de Iraanse samenleving en de positie van vrouwen. Zar Amir Ebrahimi werd op het Filmfestival van Cannes voor haar rol onderscheiden als Beste Actrice.

29 september 2022: El Houb

Het aangrijpende verhaal van Karim. Hij valt op mannen. Als hij dat, na jaren van schone schijn, wil vertellen aan zijn ouders dan wordt het niet begrepen en zeker niet getolereerd. Karim besluit niet te vertrekken zonder alles uitgesproken te hebben. De moeilijke dagen die volgen, roepen mooie en aangrijpende herinneringen op.

En deze films keken we afgelopen seizoen

Mei 2022 – Eyimofe

Met Eyimofe schilderen de in Nigeria geboren tweelingbroers Arie en Chuko Esiri een kleurrijk portret van de miljoenenstad Lagos. Eyimofe is niet digitaal gefilmd maar op ouderwets 16mm celluloid en oogt hierdoor heerlijk vintage. De camera voert het verhaal langs arm en rijk, langs huisjes opgebouwd uit golfplaten, statige villa’s met zwembaden en alles ertussenin.

April 2022 – Housewitz

Housewitz is een tragikomische persoonlijke film van Oeke Hoogendijk (Schatten van de Krim en Mijn Rembrandt) over hoe een oorlog doorwerkt in een familieleven. De filmmaker onderzoekt waarom haar moeder Lous, een typische “Jiddische mama”, al tientallen jaren weigert haar huis uit te gaan

Maart 2022 – La Mif

In La Mif, van regisseur en voormalig sociaal werker Fred Baillif, leren we zeven jonge vrouwen kennen. Zij wonen noodgedwongen samen onder een dak. Ondanks hun onzekere situatie, angsten en problemen, bruisen zij van levenslust.

Februari 2022 – Flee

Een indrukwekkende geanimeerde documentaire over een Afghaanse vluchteling in Denemarken, die om zijn nieuwe toekomst te beginnen, eerst zijn schrijnende verleden moet loslaten.