ma 4 dec - 2023 maandag 4 december 2023

Fiona Tan | Ascent

Vierduizend unieke foto’s die in de afgelopen anderhalve eeuw van Mount Fuji zijn gemaakt vormen het uitgangspunt van het prachtige, meditatieve filmessay Ascent van Fiona Tan.

Deze film is onderdeel van het programma Fiona Tan | Interesting Times, met hoogtepunten uit haar werk. Op 27 december is Fiona Tan live te gast en gaat ze in gesprek met filmjournalist Dana Linssen na afloop van de voorpremière van Dearest Fiona.

Ascent is een film als geen ander. Een pure, esthetische, hypnotiserende ervaring aan de hand van de heilige berg Fuji; over de mens, haar streven, het boeddhistische levensgevoel en Japanse mythen en sprookjes.

Mount Fuji

Geen berg is zo vaak gefotografeerd als de Japanse Mount Fuji. Ze wordt vereerd als een God, is zowel icoon als cliché. In haar massieve onveranderlijkheid is de vulkaan visueel overweldigend. Er zijn weinig bergen in de wereld die de mythische status van Mount Fuji benaderen. Ze vormde inspiratie voor de beroemde prenten van Hokusai en speelde een prominente rol in Godzilla.

In de film ontvangt Mary een pakket met daarin brieven en foto’s van haar overleden partner Hiroshi. Daarin vertelt hij over zijn beklimming van Mount Fuji. Zijn verhaal en de foto’s maken een stroom van gedachten en associaties bij Mary los. Zo vormt de berg de aanleiding voor een reeks bespiegelingen over het leven, de tegenstelling tussen natuur en cultuur, traditie en vergankelijkheid, over film en fotografie.

De film is visueel overweldigend als de berg zelf. Tan brengt ons in een trance door het precieze ritme van de beelden en de rake observaties over kunst en leven. Een toestand waarvan je het liefst wilt dat deze niet meer stopt. Een klein meesterwerk.

Deze film was in 2016 bij ’t Hoogt te zien en een van de hoogtepunten van dat jaar.
“…overweldigend… elke minuut spannender… geniale foto’s… “ – NRC ★★★★★

MEER FIONA TAN | IN INTERESTING TIMES

 

Alle films