wo 5 jun - 2024 woensdag 5 juni 2024

“Een unieke plek in de stad”

Het afgelopen jaar heeft Hoogt plannen ontwikkeld om een nieuwe cinema te realiseren, een broedplaats voor filmmakers, filmliefhebbers én filmfans van de toekomst.  De adviescommissie van de gemeente Utrecht is “bijzonder enthousiast over de ambitie en plannen” en heeft geadviseerd om ons programma en onze educatieactiviteiten ook de komende vier jaar financieel te steunen. Dat betekent dat we onze plannen ook echt gaan uitvoeren! 

Vanuit twee filmzalen bij Beton-T, naast Vechtclub XL in de wijk Zuidwest, en met een nieuwe koers dragen wij bij aan de prachtige filmcultuur in de stad.  

beeld Isa Lebbink


Voor filmliefhebbers

Bij ons draait het niet alleen om het vertonen van films, maar ook om de impact die ermee gemaakt kan worden. Je doet nieuwe ervaringen op, je raakt geïnspireerd en je laat je verrassen. Er is ruimte voor experiment en vernieuwing. We spreken hierbij een breed publiek aan en brengen mensen samen in een inclusieve en levendige gemeenschap. 

Voor en samen met makers

Utrecht heeft veel (beginnende) makers op het gebied van film, animatie en crossmedia, maar er is geen vaste plek een ‘clubhuis’ voor ontmoetingen tussen en met nieuwe makers en voor vertoning van hun werk.  

Voor en samen met de buurt

In de wijk Zuidwest zijn er wijkcentra en vele bloeiende buurtinitiatieven, maar het ontbreekt aan theaters of podia met dagelijks programma-aanbod. Het culturele aanbod is beperkt en de betrokkenheid relatief laag. Dat moet en kan anders. Sámen met de bewoners geven wij een culturele impuls aan de wijk.

Voor en samen met het onderwijs

Filmeducatie en mediawijsheid is noodzakelijk voor het goed functioneren van toekomstige generaties: daarom werken we actief aan de integratie ervan in het onderwijscurriculum. Met ons sterke en innovatieve educatieprogramma, bereiken we steeds meer leerlingen, scholieren en studenten uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO, HBO en speciaal onderwijs. 

Het is onze taak om de Utrechtse jeugd door middel van filmeducatie beeldtaal te leren begrijpen en spreken. We willen dat iedereen de kans krijgt om op creatieve wijze hun verbeeldingskracht te ontwikkelen. Zo stimuleren we hun creativiteit, zelfvertrouwen en empathie. 

“De focus op een wijkgerichte, multidisciplinaire filmcultuur zorgt er volgens de commissie voor dat Het Nieuwe Hoogt een unieke plek in de stad wordt. Door zich te richten op community cinema, filmeducatie en gedeeld curatorschap, op een locatie buiten het centrum, onderscheidt Het Nieuwe Hoogt zich van bestaande filmhuizen. Bovendien verbindt Het Nieuwe Hoogt zich volgens de commissie op overtuigende wijze met zowel de buurt als het professionele veld, met de aanstelling van een community projectleider en bestaande samenwerkingsverbanden met (kleine) Utrechtse (film) partners.” – de adviescommissie

Lees het volledige advies (vanaf p.55)

Hoe ziet de toekomst er uit? 

We gaan onze plannen nu verder uitvoeren en zullen zo snel als mogelijk twee filmzalen bij Beton-T neerzetten. We zijn al een heel eind op weg. Na de zomer zullen we al verschillende programma’s op Beton-T en bij Vechtclub XL organiseren, samen met Queer Film Festival Utrecht, FAAM en Nederlands Film Festival.

We houden je op de hoogte!