do 18 nov - 2021 donderdag 18 november 2021

Béla Tarr | Sátántangó

Meditatief meesterwerk met een krachtige climax. Met 439 minuten is dit de langste film uit het oevre van Béla Tarr. Deze film maakt onderdeel uit van het Béla Tarr | Retrospectief

 

Nadat het communisme ten val komt en terwijl een kudde koeien door de modder ploetert, worden er binnen een landbouwcollectief snode plannen gesmeed om er met het laatste geld vandoor te gaan. Maar de uitzichtloosheid verlamt de bewoners tot cycli van dansen, drinken en wachten. Tot Irimias, een dood gewaande dorpsgenoot, uit het niets terugkeert met grootse plannen. Irimias is echter niet meer de joviale buurman die de bewoners kennen van weleer.

Reserveer voor Sátántangó tijd in je agenda. Ondanks de runtime van 439 minuten, of 7u19, is de film een absoluut meesterwerk die het volledig waard is om er eens goed voor te gaan zitten. Dankzij Béla Tarrs karakteristieke filmstijl brengt Sátántangó je in meditatieve sferen, wat de bijzonder krachtige climax des te indrukwekkender maakt.

Gebaseerd op de gelijknamige roman van de Hongaarse auteur László Krasznahorkai.

“★★★★★ – ‘Sátántangó’, een verpletterend mooi en mistroostig meesterwerk over bodemloze ellende” – Focus Knack

Béla Tarr | Retrospectief
Hoogt on Tour presenteert in december 2021 en januari 2022 het Béla Tarr | Retrospectief met een lezing, een inleiding en maar liefst vier filmsThe OutsiderFamily NestDamnation en Sátántangó. Béla Tarr wordt wereldwijd beschouwd als de meest invloedrijke filmauteur van de afgelopen dertig jaar.

De Hongaar Béla Tarr is zelfs in de wereld van de artcinema een buitenbeentje. Zijn zwart-films bevatten extreem lange takes met personages die doelloos ronddolen. Geluk is een luxe die zij nooit zullen bezitten. Treurig, jawel, maar Mooi Treurig. Een diepere bedoeling heeft hij daar niet mee: ‘Ik hou er niet van als mijn werk symbolisch, allegorish of metafysisch wordt geïnterpreteerd’.

Over Hoogt in Bieb Neude
Van dinsdag tot en met zondag vertonen we films in Bibliotheek Neude, in de filmzaal op de tweede verdieping. Bij elke filmvoorstelling is, naast een geldig filmticket, het tonen van een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs verplicht. Lees hier meer over onze coronamaatregelen.

Alle films