ma 19 feb - 2024 maandag 19 februari 2024

Banel & Adama

Als Adama’s tweelingbroer overlijdt moet hij de rol van dorpshoofd op zich nemen; liever is hij bij Banel. De twee vinden de vervolgens dorpsgemeenschap tegenover zich. Banel & Adama is een tijdloos en betoverend liefdesverhaal, een aangrijpend speelfilmdebuut van Ramata-Toulaye Sy.

Deze film zie je vanaf 14 maart bij Hoogt in Bieb Neude.
Maar zal eind februari al als voorpremiere te zien zijn in onze Filmclub en op woensdag 13 maart als onderdeel van Hoe lees ik een film? met Lidewijde Paris.

Het lot brengt Banel en Adama samen, maar hetzelfde lot maakt van Adama, tegen zijn zin, het hoofd van zijn dorp.

Adama kiest voor Banel en wijst het recht om dorpshoofd te worden af. Samen besluiten ze een huis op te graven dat in het zand buiten het dorp ligt begraven, in de hoop een eigen plekje te vinden weg van hun gemeenschap, waar alles zich in het openbaar afspeelt. Deze onafhankelijke houding wordt niet zomaar getolereerd.

Wanneer een periode van extreme droogte aanbreekt, slaat de stemming onder de dorpsbewoners om en het drijft Banel tot waanzin. Haar voortdurend verliefde gefluisterde mantra “Banel en Adama” krijgt meer en meer de klank van een vloek.

Banel & Adama is een tijdloos en betoverend liefdesverhaal. Een moderne vertelling waarin het klassieke Romeo en Julia verhaal doorklinkt. Filmmaker Ramata-Toulaye Sy maakte als enige debutant haar succesvolle opwachting in de competitie van Cannes in 2023.

“Banel, gespeeld door Khady Mane, beweegt zich vol overtuiging over het terrein van verliefdheid, vastberadenheid, obsessie en schuld, met een bijna evangelische vurigheid. Haar emotionele bereik neemt toe terwijl de film van een tedere ode aan tienerromantiek uitgroeit tot een opera-saga over religieuze beproevingen,” schrijft Srikanth Srinivasan op iffr.com

Alle films