wo 13 mrt - 2024 woensdag 13 maart 2024

Hoe lees ik een film? | Banel & Adama

Als Adama’s tweelingbroer overlijdt moet hij de rol van dorpshoofd op zich nemen; liever is hij bij Banel. De twee vinden de  dorpsgemeenschap tegenover zich. Banel & Adama is een tijdloos en betoverend liefdesverhaal, een aangrijpend speelfilmdebuut van Ramata-Toulaye Sy.

Samen met Lidewijde Paris kijken we naar de voorpremière van Banel & Adama.

Een oproep aan alle Utrechtse boekenwurmen en filmadepten! Ben je gek op romananalyse? Nieuwsgierig naar de functie van de filmtitel? Wat kunnen we ’tussen de regels door’ uit een dialoog halen? Welke metaforen vinden we terug in het verhaal? Welke cameraperspectieven worden gebruikt, en waarom? Samen met Lidewijde Paris ontleden we Banel & Adama bij Hoogt in Bieb Neude.

Eind februari is deze film ook te zien bij onze Filmclub.

Het lot brengt Banel en Adama samen, maar hetzelfde lot maakt van Adama, tegen zijn zin, het hoofd van zijn dorp.

Adama kiest voor Banel en wijst het recht om dorpshoofd te worden af. Samen besluiten ze een huis op te graven dat in het zand buiten het dorp ligt begraven, in de hoop een eigen plekje te vinden weg van hun gemeenschap, waar alles zich in het openbaar afspeelt. Deze onafhankelijke houding wordt niet zomaar getolereerd.

Wanneer een periode van extreme droogte aanbreekt, slaat de stemming onder de dorpsbewoners om en het drijft Banel tot waanzin. Haar voortdurend verliefde gefluisterde mantra “Banel en Adama” krijgt meer en meer de klank van een vloek.

Banel & Adama is een tijdloos en betoverend liefdesverhaal. Filmmaker Ramata-Toulaye Sy maakte als enige debutant haar succesvolle opwachting in de competitie van Cannes in 2023.

“Banel, gespeeld door Khady Mane, beweegt zich vol overtuiging over het terrein van verliefdheid, vastberadenheid, obsessie en schuld, met een bijna evangelische vurigheid. Haar emotionele bereik neemt toe terwijl de film van een tedere ode aan tienerromantiek uitgroeit tot een opera-saga over religieuze beproevingen,” schrijft Srikanth Srinivasan op iffr.com

Alle films