di 9 jul - 2024 dinsdag 9 juli 2024

Los Reyes Del Mundo

Een film over armoede en onrecht in Colombia met dromerige, vaak surrealistische beelden en een dynamische camera, die voortdurend op de huid zit van de personages: hij loopt mee, speelt mee, klimt mee en struikelt mee. Los Reyes Del Mundo van regisseuse Laura Mora Ortega kent geen gebrek aan prachtige shots.

Deze film zie je vanaf 15 augustus bij Hoogt in Bieb Neude.

De film speelt zich af in Colombia en volgt vijf tieners die een nieuw leven willen beginnen, weg van het geweld en de armoede waarmee ze zijn opgegroeid. Terwijl de film zich verplaatst van de drukke straten van de stad Medellin naar het mistige Andes gebergte, legt Lauro Mora een even verbluffend als oogstrelend beeld vast van een land in transitie. Elk frame vraagt om ontleed te worden vanwege de manier waarop het de belofte van de toekomst en de vrijheid oproept. Terwijl de film tegelijkertijd de gevaren en de risico’s van dergelijke mogelijkheden benadrukt.

Rá is een van de vele ontheemden die door de straten van Medellin zwerft. Door een toevallige samenloop van omstandigheden weet hij aan zijn bestaan te ontsnappen. De regering heeft namelijk besloten een stuk land terug te geven dat van zijn oma was afgenomen. Een herstellingsdiscreet met de bedoeling om mensen als Rá te helpen. Het heeft jaren geduurd, maar zo’n juridische overwinning voelt als het sprankje hoop dat Rá nodig heeft om een nieuw leven te kunnen beginnen. Hij heeft zijn zinnen gezet op een terugkeer naar het platteland waar het stuk teruggegeven land zich bevindt. Hij neemt niet alleen zijn broer mee, maar ook drie jonge gasten waarmee hij al jaren bevriend is. Het wordt een lange, soms adembenemende tocht.

Los Reyes Del Mundo is niet zomaar de zoveelste sociale film over armoede en onrecht in Colombia. De dromerige en surrealistische beelden en het dynamische camerawerk maken deze film heel bijzonder. Een terechte winnaar op het filmfestival van San Sebastián.

Alle films