ma 6 mei - 2024 maandag 6 mei 2024

The Mother of All Lies

Filmmaker Asmae el Moudir bouwde samen met haar vader haar oude wijk in Casablanca na. Deze maquette, met minutieus nagemaakte huizen en straten, compleet met meubilair, verlichting en personages, is het startpunt van het verhaal waarin ze een pijnlijke periode uit de geschiedenis van haar land en van haar familie onthult.

Een leugentje om bestwil kan geen kwaad, maar bij filmmaker Asmae El Moudir thuis werden meer leugens dan waarheden verteld. In de levendige wijk in Casablanca waar ze opgroeide, bepaalde haar overheersende grootmoeder alles in huis: het verleden werd verzwegen en foto’s hingen er niet. In een poging om deze onbesproken historie te ontrafelen bouwt ze haar buurt na als maquette.

Samen met familie en buren reconstrueert ze op onorthodoxe wijze haar pijnlijke persoonlijke, maar ook de gedeelde geschiedenis van Casablanca die lang verborgen bleef.

Het gedurfde en creatieve The Mother of All Lies won twee prijzen op het filmfestival van Cannes en was de Marokkaanse Oscarinzending.

Alle films