ma 8 jul - 2024 maandag 8 juli 2024

Mal Viver | Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op de grote filmfestivals in binnen- en buitenland, maar nog niet bij Hoogt on Tour. Ten onrechte! Daarom zie je deze zomermaanden wekelijks films die niet eerder te zien zijn geweest in de Nederlandse filmtheaters. Filmmaker João Canijo kwam als kind met zijn ouders in dit hotel vlakbij Oporto; als volwassene keert hij er terug. In dit hotel situeert hij het benauwende verhaal van drie generaties vrouwen die elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen. Wie dacht dat het Overlook Hotel uit Stanley Kubricks The Shining het summum van boosaardigheid vertegenwoordigde, heeft nog niet ingecheckt in het Portugese hotel uit Mal Viver.

Deze film zie je vanaf 22 augustus bij Hoogt in Bieb Neude.

Mal Viver is het eerste op zichzelf staande deel van een tweeluik. Het andere deel, Viver Mal, is ook te zien in deze reeks Previously Unreleased). We maken kennis met eigenares Sara, haar dochter Piedade en kleindochter Salomé, aangevuld met Piedades zus Raquel en manusje van alles Angela. Centraal staat een ernstig verstoorde moeder-dochterverhouding die als een virus van generatie op generatie lijkt overgesprongen.

In deel twee, met de gespiegelde titel Viver Mal, zal blijken dat ook de schaarse klandizie van het hotel met forse intergenerationele conflicten kampt. Regisseur Canijo giet zijn intense psychologische drama in een gestileerde vorm, waarin lange takes en spiegelende ruiten de suggestie versterken dat de personages zichzelf in een glazen kooi hebben opgesloten, waar ongeneeslijk oud zeer de giftige atmosfeer bepaalt. Dat alles bondig samengevat door mater familias Sara wanneer deze haar dochter Piedade toevoegt: “Alles wat jij aanraakt sterft.

Mal Viver draaide in de competitie van Berlijn en won een Zilveren Beer, ‘spiegelfilm’ Viver Mal was op hetzelfde festival onderdeel van Encounters, de tweede competitie.

Alle films