ma 8 jul - 2024 maandag 8 juli 2024

Inside the Yellow Cocoon Shell | Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op de grote filmfestivals in binnen- en buitenland, maar nog niet bij Hoogt on Tour. Ten onrechte! Daarom zie je deze zomermaanden wekelijks films die niet eerder te zien zijn geweest in de Nederlandse filmtheaters. Inside the Yellow Cocoon Shell is slow cinema in zijn meest gedurfde, radicale vorm. Met deze contemplatieve film won filmmaker Thien An Pham vorig jaar de Camera d’Or tijdens het festival van Cannes.

Deze film zie je vanaf 15 augustus bij Hoogt in Bieb Neude.

Nadat zijn ouders naar de VS waren geëmigreerd, verhuisde Thiện van de provincie naar het Zuid-Vietnamese Saigon, waar hij als regisseur van bruiloftsreportages zijn brood verdient. Wanneer zijn schoonzus bij een brommerongeluk om het leven komt, ontfermt hij zich noodgedwongen over haar vijfjarige zoon Dao. Diens vader is al jaren spoorloos. Voor de begrafenis reist Thiện met de kist en het kind terug naar zijn geboortegrond. Die reis neemt gaandeweg de vorm aan van een spirituele ontdekkingstocht voor de met geloofstwijfel worstelende Thiện.

Christenen mogen een minderheid vormen in Vietnam, overal waar Thiện van zijn brommertje stapt, treft hij kruis- en Mariabeelden. Maar zijn pad naar zingeving is minder rechtlijnig dan dat van een vroegere geliefde die voor het leven in een kloosterschool heeft gekozen. Naar het einde toe raken realiteit en droom steeds inniger met elkaar verknoopt. Met uitzonderlijk lange takes, trage zooms en een spaarzame montage dompelt debutant Thien An Pham de kijker onder in Thiệns ervaringen. Die bestaan vooral uit schijnbaar toevallige maar daarom niet minder betekenisvolle ontmoetingen.

Alle films