ma 3 apr - 2023 maandag 3 april 2023

Saint Omer

Saint Omer is het fictiedebuut van bekroond documentairemaker Alice Diop. Een onthutsende en aangrijpende film over de twijfels die met moederschap gepaard gaan en over het aanhoudende racisme in Frankrijk.

 

Centraal in Saint Omer staat Rama (gespeeld door Kayije Kagame). Zij is een journalist en werkt aan een boek over Medea. Haar research brengt haar naar Saint Omer, een Noord-Franse stad op de grens met Vlaanderen. Daar woont ze het proces bij van Laurence Coly (Guslagie Malanga): een jonge vrouw uit Senegal die in Frankrijk filosofie studeert en zwanger raakte van een oudere Fransman. Ze hield de zwangerschap en de geboorte verborgen en liet de baby bewust achter op het strand, zodat het werd meegenomen door de opkomende vloed. Tijdens haar proces beweert ze dat ze behekst en vervloekt was.

De haast onvatbare daad van de vrouw roept allerlei ongrijpbare geesten uit Rama’s eigen verleden op. Vragen rond oorsprong en opvoeding en of ze zelf geliefd en gewenst was door haar moeder.

Saint Omer is het fictiedebuut van bekroond documentairemaker Alice Diop, bekend van maatschappelijke Franse documentaires zoals Nous (2021). In 2016 volgde ze het proces waar deze film op gebaseerd is. Met Saint Omer weet Diop geaccepteerde ideeën van perspectief, van subjectiviteit en objectiviteit uit te dagen.

Bekroonde film

Saint Omer won de Grand Prix voor beste film op het Filmfestival van Gent, de Zilveren Leeuw in Venetië en staat als Franse inzending op de shortlist voor de Oscars. In Nederland ging de film in première tijdens IFFR.

‘Schitterend speelfilmdebuut’- ★★★★★ Trouw

Alle films