ma 26 nov - 2018 maandag 26 november 2018

Première Green Tales of the City – ’t Hoogt en ik

De nieuwste documentaire van de Utrechtse filmmaker Gwen Jansen is een film waar de kijker voor de verandering optimistisch de zaal verlaat als het gaat om de klimaatverandering. Uit de documentaire blijkt dat we helemaal nog niet aan de antidepressiva hoeven als het gaat om het redden van onze planeet.

In de film zie je hoe in diverse steden in ons land de duurzaamheidsbeweging in rap tempo luider, krachtiger en omvangrijker wordt. Lokaal slaan burgers, kunstenaars, bedrijven, kennisinstellingen en lokale overheden in Nederland steeds vaker de handen ineen en wachten niet langer nationale besluitvorming af. Vanaf december 2018 is de film in meerdere bioscopen in ons land te zien. Op www.green-tales.com kan je zien op welke locaties. De primeur in Utrecht is voor filmtheater ’t Hoogt op 18 december.

De film kijkt weg als een spannende, vrolijke speelfilm die met veel vaart en humor is gemonteerd. Je wordt meegezogen in de groene verhalen van de vastberaden hoofdpersonen die ‘on the job’ heel ver gaan om de steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Nijmegen versneld duurzamer en leefbaarder te maken. Het betreffen allemaal wereldprimeurs waar ook internationaal veel belangstelling voor is. Interviews met de hoofdpersonen zorgen voor context, maar worden alleen als geluidsfragmenten gebruikt onder bewegend beeld waarin je ziet voor welke grote uitdagingen de hoofdpersonen soms komen te staan.

De filmmaakster: Gwen Jansen (46) is een onafhankelijk filmmaakster en filmproducent uit Utrecht. In al haar films staan hoofdpersonen centraal die met uitermate veel passie, durf en drive een in vele ogen onmogelijk doel nastreven. Jansen maakte eerder onder andere de documentaire ’Kunst… Begin drrr niet an’ over het leven van Herman Brood als beeldend kunstenaar, De Autovakmannen, Nederland Whiskyland en Hato’s Wijn.

Gwen Janssen: “Voor mij is ’t Hoogt de plek waar mijn meest onconventionele filmambities en -dromen ook daadwerkelijk uit kunnen komen. Zo mocht ik daar voor het eerst mijn filmquiz houden die geen echte filmquiz is en die nu al op 6 plekken in het land succesvol geprogrammeerd is. En nu ik besloot om een film over duurzaamheid te maken waar je nou eens niet depressief van wordt, is ’t Hoogt ook weer DE plek die het aandurft om deze film te programmeren!”

’t Hoogt en ik
De hele maand december vieren wij het afscheid van onze locatie in de binnenstad. Samen met iedereen die ons een warm hart toedraagt halen wij herinneringen op met films, lezingen, muziek, een expositie, diverse rondleidingen en nog veel meer.

’t Hoogt On Tour
In 2019 gaan wij On Tour en op diverse locaties in de stad films vertonen. Voor specifieke doelgroepen selecteren en programmeren wij unieke films, documentaires en klassiekers. De eerste On Tour-locaties zijn al bekend: ZIMIHC Stefanus, De Metaal Kathedraal en binnenkort komt daar ook een locatie in het Werkspoorkwartier bij.

Alle films