ma 8 jul - 2024 maandag 8 juli 2024

Classic | Fucking Åmål

Deze zomer is het speelfilmdebuut van Lukas Moodysson terug in de filmtheaters. Fucking Åmål is de hartverwarmende Zweedse klassieker uit 1998 over opgroeien, verliefd worden en tegen de stroom in roeien.

In het saaie Zweedse provinciestadje Åmål is niet veel te doen. De sombere tiener Agnes (Rebecca Liljeberg) woont er nog maar kort en hoort er niet bij. Ze is heimelijk verliefd op Elin (Alexandra Dahlström), het populairste meisje van school, maar kan nergens terecht met haar gevoelens. Agnes’ wereld stort in wanneer Elin haar op haar 16e verjaardagsfeestje vernedert. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes’ moed, achteraf spijt van. Langzaam groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe.

De film werd wereldwijd met lovende kritieken ontvangen. Zo plaatste online magazine Autostraddle de film op nummer één in hun lijst, speciaal samengesteld voor lesbische, biseksuele en queer vrouwen. In Åmål zelf waren ze in eerste instantie nog wat terughoudend, uit angst voor mogelijke imagoschade. Echter, met de komst van het jaarlijkse Fucking Åmål Popfestival heeft ook de lokale gemeenschap de film inmiddels omarmd.

Alle films