do 25 mei - 2023 donderdag 25 mei 2023

Plan 75

In de eerste lange speelfilm van Chie Hayakawa zien we een oplossing voor de extreme vergrijzing in Japan voor de nabije toekomst. In deze film moedigt de Japanse overheid met het programma ‘Plan 75’ senioren aan om euthanasie te laten plegen.

 

De film

De overheid biedt met het plan een comfortabel laatste hoofdstuk van het leven aan met persoonlijke begeleiding richting het eindpunt. Degenen die zich vrijwillig aanmelden kunnen een geldbedrag krijgen voor een laatste droomvakantie, een gratis begrafenis, of de kans om te sterven in een vijfsterren kuuroord. De bejaarde Michi, Plan 75 verkoper Hiromu en zorgverlener Maria worden ieder op hun eigen manier geconfronteerd met de keuze tussen leven en dood.

De toekomst

Plan 75 belicht een toekomstscenario dat vertrekt vanuit een reëel gegeven: 30 procent van de Japanse bevolking is ouder dan 65 jaar en het land heeft het laagste geboortecijfer ter wereld. Is het ondenkbaar dat de overheid een klinische, moreel laakbare ‘oplossing’ bedenkt voor een economische en demografische crisis?

De pers

“Met een gevoelvolle blik toont Chie Hayakawa hoe een samenleving ondanks goede bedoelingen ernstig kan ontsporen.” – Filmkrant

“Een soms ijzersterke tot nadenken stemmende film over hoe wij met ouderen omgaan.” –  ★★★★ NRC

Alle films