ma 8 jul - 2024 maandag 8 juli 2024

Critical Zone

De film Critical Zone volgt een goedhartige drugshandelaar op ronde in Teheran bij nacht. Een onheilspellende en onthutsende allegorie die toont hoe het Iraanse volk wanhopig en woedend om vrijheid strijdt in hun verzet tegen het huidige regime. Deze film van de Iraanse verboden maker Ali Ahmadzadeh won het Gouden Luipaard tijdens het Locarno Film Festival.

Deze film zie je vanaf 1 augustus bij Hoogt in Bieb Neude.

De goedhartige Amir leidt een eenzaam bestaan. Met zijn hond als enige gezelschap rijdt hij ’s nachts door Teheran om drugs te verkopen. Onderweg biedt Amir een helpende hand, luisterend oor en troostende schouder en ontfermt zich als een moderne profeet over verloren zielen. In het verlangen van zijn klanten naar de drugsroes weerklinkt wanhoop en woede. Doelloos rijdt Amir door de straten van een stad zonder toekomst, waarbij zijn GPS als gids fungeert. Moet hij die plek ontvluchten of zit er nog een sprankje verzet in hem?

“Een schreeuw van 99 minuten in naam van verzet en vrijheid”, zo omschreef de jury van het Locarno Film Festival deze moedige allegorie die zij unaniem eerden met de hoofdprijs, de Gouden Luipaard. De jury loofde onder meer de gedurfde vertolkingen, het buitengewone sounddesign en de soms ingetogen dan weer inventieve fotografie. Zo is er een ongebruikelijk camerastandpunt dat de wereld doet doordraaien en op z’n kop zet. Een lot gedeeld door Amir en alle andere onderdrukte inwoners van Iran, met inbegrip van regisseur, scenarist en producent Ali Ahmadzadeh. De Iraanse overheid heeft de in Teheran geboren cineast officieel verboden het land te verlaten, noch er films te maken. Met gelijkgestemden onder de crew en non-professionele acteurs werd Critical Zone in alle geheim opgenomen op de straten van de hoofdstad.

Alle films