do 11 apr - 2024 donderdag 11 april 2024

Hoe lees ik een film? | Ama Gloria

Ama Gloria is een ontroerende coming of age film over Cléo en haar kindermeisje Gloria, met een bijzonder sterke acteerprestatie van de jonge Louise Mauroy-Panzani.

Samen met Lidewijde Paris kijken we naar Ama Gloria.

Een oproep aan alle Utrechtse boekenwurmen en filmadepten! Ben je gek op romananalyse? Nieuwsgierig naar de functie van de filmtitel? Wat kunnen we ’tussen de regels door’ uit een dialoog halen? Welke metaforen vinden we terug in het verhaal? Welke cameraperspectieven worden gebruikt, en waarom? Samen met Lidewijde Paris ontleden we Ama Gloria bij Hoogt in Bieb Neude.

De zesjarige Cléo (Louise Mauroy-Panzani) groeit op in Parijs. Sinds haar geboorte wordt ze opgevoed door Gloria, terwijl haar alleenstaande vader zelden thuis is. Cléo en Gloria zijn onafscheidelijk. Tot Gloria een telefoontje krijgt van haar familie en ze dringend terug moet naar huis in Kaapverdië om voor haar eigen kinderen te zorgen. Als Cléo de zomer bij Gloria mag doorbrengen, vormen deze maanden hun laatste herinneringen samen.

Àma Gloria is het indrukwekkende solo-regiedebuut van Marie Amachoukeli, die eerder de Camera d’Or won voor Party Girl met coregisseurs Claire Burger en Samuel Theis. De film ging in première op het Cannes Filmfestival als openingsfilm van de sectie La Semaine de la Critique.

‘A debut made dazzling by an astonishingly intricate performance from its six-year-old star,’ aldus Variety.

Alle films