ma 8 jul - 2024 maandag 8 juli 2024

Viver Mal | Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op de grote filmfestivals in binnen- en buitenland, maar nog niet bij Hoogt on Tour. Ten onrechte! Daarom zie je deze zomermaanden wekelijks films die niet eerder te zien zijn geweest in de Nederlandse filmtheaters. Filmmaker João Canijo kwam als kind met zijn ouders in dit hotel vlakbij Oporto; als volwassene keert hij er terug. Wie dacht dat het Overlook Hotel uit Stanley Kubricks The Shining het summum van boosaardigheid vertegenwoordigde, heeft nog niet ingecheckt in het Portugese hotel uit Viver Mal.

Deze film zie je vanaf 29 augustus bij Hoogt in Bieb Neude.

Viver Mal is het tweede op zichzelf staande deel. Het eerste deel, Mal Viver, is ook te zien in deze reeks Previously Unreleased). In Mal Viver bleven de hotelgasten op de achtergrond; in deze tegenhanger Viver Mal zijn zij het die onder het fileermes van regisseur Canijo belanden.

Met de films van Ingmar Bergman en het toneelwerk van August Strindberg als voorbeeld gaat regisseur João Canijo verder op het spoor dat hij in Mal Viver uitzette: de ontmaskering van moederliefde als kil egoïsme en emotionele chantage.

Ook hier zijn het trouwens de moeders die het voortouw nemen in de psychologische oorlogsvoering. Zo zet de moeder van Júlia emotionele chantage in om een wig te drijven tussen haar dochter en dier vriendin Alice. En stort Elisa zich schaamteloos in een verhouding met de echtgenoot van haar dochter Graça. De moeder van Jaime is alleen telefonisch een stoorzender, maar hij onderbreekt er wel doodleuk de vrijpartij met zijn vriendin Camila voor.

Canijo draaide zijn tweeluik in één keer, waardoor de verschillende verhaallijnen naadloos in elkaar schuiven. Mal Viver won vorig jaar de juryprijs tijdens de Berlinale, maar voor de totaalervaring kan dit tweede deel natuurlijk niet gemist worden. Al moet je als kijker wel bestand zijn tegen Canijo’s diep mistroostige mensbeeld.

Alle films