wo 6 sep - 2023 woensdag 6 september 2023

Yuni

Yuni droomt ervan om naar de universiteit te gaan. Die droom komt op losse schroeven te staan als twee mannen die ze amper kent haar ten huwelijk vragen.

Yuni wordt gespeeld door Arawinda Kirana, het speelfilmdebuut van een rising star. Ze bezit volledig Yuni’s ongemakkelijke elegantie en weet tot in perfectie een personage neer te zetten dat zowel aarzelend als zeker is over haar zo verlangde toekomst.

Deze film was eerder te zien op het CinemAsia Festival.

Yuni is een slimme middelbare scholier. Ze weet twee dingen zeker in het leven: ze wil een studiebeurs voor de universiteit halen en ze houdt van de kleur paars. Om haar eerste doel te bereiken, moet ze vrijgezel blijven en snel haar cijfer voor Indonesische literatuur opfrissen. Die twee vereisten worden echter gecompliceerd wanneer Yuni’s huwelijksaanzoeken langzaam beginnen binnen te druppelen.

Terwijl ze ze allemaal afwijst, omdat de aanzoeken van allerlei mannen haar dromen in de weg staan, heeft ze met haar vriendinnen verstilde gesprekken over seks en huwelijk. Kunnen vrouwen echt masturberen? Is dat meisje zwanger door verkrachting? Ben je nog maagd? De starre verwachtingen van het dorp achtervolgen Yuni in plaats van haar vreugde te brengen. Een oude mythe zegt namelijk dat een vrouw die drie keer een huwelijksaanzoek afwijst, nooit meer zal trouwen.

NRC ★★★☆☆

‘Yuni wordt fantastisch gespeeld door nieuwkomer Arawinda Kirana.’

Alle films