ma 3 apr - 2023 maandag 3 april 2023

Tori Oso Utrecht x Hoogt | Oema foe Sranan

Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname, gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. Deze film uit 1978 is bij Hoogt on Tour te zien in een speciaal programma in samenwerking met Tori Oso Utrecht en Full Color Entertainment.

Voorafgaand aan Oema foe Sranan zien we de korte film Strijd op 16mm en na afloop gaat moderator Denise Jannah in gesprek met Ditter Blom en Nadia Tilon.

De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning en uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland.

De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, het boek dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken maar het land berooid achterlaten. De film laat een strijdend volk zien in plaats van een lijdend volk.

Oema foe Sranan is een politieke film: een resultaat van solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders.

De documentaire is geproduceerd door Cineclub Vrijheidsfilms in samenwerking met LOSON (Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland). Lange tijd is de film niet te zien geweest, maar kan met de restauratie in 2021 door Eye op interesse van nieuwe generaties rekenen. De soundtrack is geheel Surinaams én bestaat uit muziek van verschillende bevolkingsgroepen. Een mix van lang bestaande traditionele folk, populaire hits, patriottische en politieke liederen van musici in Suriname en Nederland.

Dit programma is een samenwerking tussen Tori Oso Utrecht, Full Color Entertainment en Hoogt on Tour.

Alle films