wo 14 feb - 2024 woensdag 14 februari 2024

The Kyiv Files

“Ze hadden echt teveel tijd in de Sovjet-Unie,” dat concludeert een Franse vrouw nadat ze ontdekt dat zij een eigen dossier heeft. In de docu The Kyiv Files geeft filmmaker Walter Stokman een uniek kijkje in de wereld van de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Hij bekijkt met verschillende mensen naar hun persoonlijke KGB-dossiers en hun verleden.

In Oekraïne is het Sovjet KGB-archief met talloze observatiedossiers toegankelijk gemaakt voor het publiek. Wat doet het met je als je erachter komt dat de staat je jarenlang in de gaten hield? Een dissidente Oekraïense vrouw, een Nederlandse amateur-spion en een Franse toerist die 50 jaar geleden werd verraden door haar “geliefde”, worden geconfronteerd met hun eigen dossier in het archief en reflecteren op hun verleden.

De film schetst, aan de hand van diverse ontmoetingen met individuen die hun dossiers in het archief tegenkomen, een tijd waarin de paranoia van het Sovjetregime tot diep in de vezels van persoonlijke levens doordrong. Door de verhalen worden we herinnerd aan het belang van transparantie, verantwoordelijkheid en de bescherming van individuele rechten in elke samenleving.

 

En check ons volledige aanbod op PICL

Alle films