vr 25 aug - 2023 vrijdag 25 augustus 2023

Sweet Dreams

Sweet Dreams van filmmaker Ena Sendijarevic is een bitterzoet koloniaal familiedrama en de openingsfilm van het Nederlands Film Festival en gelukkig ook daarna nog te zien bij Hoogt in Bieb Neude.

Deze film zie je vanaf 28 september bij Hoogt in Bieb Neude.

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen.

Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Aziz) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen.

Sweet Dreams combineert meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme.

Prijzen

Locarno Film Festival bekroonde deze zomer Sweet Dreams is bekroond met twee prijzen. Renée Soutendijk nam de award voor Beste Actrice in ontvangst. Ena Sendijarević werd door de Junior jury uitgeroepen tot één van de drie beste regisseurs in de festivalcompetitie.

Alle films