do 29 sep - 2022 donderdag 29 september 2022

Stranded FM x Hoogt on Tour | Scene 1 – Cinema Concerts

Selectie: De Nijverheid

In het kader van Utrecht 900 slaat Stranded FM met verschillende partijen de handen ineen voor een ode aan de underground avond en nachtcultuur van Utrecht. Verspreid over de 3 events onderzoeken en genieten we van de geschiedenis, het heden en de toekomst van oa. de DIY band scene, Cinema en club culture.

Op 14 oktober presenteren Stranded FM en Hoogt on Tour: Cinema Concerts bij de Nijverheid, waarbij twee Utrechtse muzikanten producers een hele nieuwe soundtrack opvoeren bij bestaande korte films van jonge filmmakers. Daarnaast vertonen we Radio Voorwaarts, een bijpassende film van Mateo Vega en Yannesh Meijman. Na de vertoning kan men blijven hangen in het Nijverheid café voor een drankje en muziek van Stranded FM dj’s: Android Dreams & Alien Soundtracks.

Lenke Duyvendak – “Alma”

live soundtrack door Marlon Penn

Alma is een poppenspel film over een meisje dat een lichtje probeert te vangen. Laat je zintuigen betoveren door een spel van licht en donker in dit kleine, kwetsbare verhaal over opgroeien en controle loslaten.

Over Lenke Duyvendak
Lenke Duyvendak (2000, Purmerend) studeerde in 2022 af aan de HKU in de richting Animatie. In haar afstudeerfilm Alma wordt gebruik gemaakt van poppenspel, geïnspireerd op de Japanse bunraku-techniek. Lenke regisseert, maakt en bespeelt poppen, animeert en bouwt installaties. Haar werk is zeer zintuiglijk en erop gericht je te verbinden met je binnenwereld.

Over Marlon Penn
Waar hij eerder in zijn loopbaan voornamelijk te zien was als musicus op (inter)nationale poppodia en festivals als Lowlands en Best Kept Secret, houdt hij zich als componist, schrijver en performer momenteel voornamelijk bezig met theater en dans. Zo schitterde Marlon Penn als musicus én danser in ‘VICTORY’ van Maas Theater en Dans & Cecilia Moisio, die met deze voorstelling de Prijs Nederlandse Dansdagen Jong Publiek won. Namens Maas componeerde hij ook de muziek voor ‘B-BOY’ (nominatie Jonge Zwaan 2022 voor danser Dietrich Pott). In 2021 maakte Penn het intieme geluidsontwerp voor de door de pers unaniem bejubelde voorstelling ‘GRANM’MA’ van Wensley Piqué. Tevens stond hij als spoken word-artiest op de planken in zalen als TivoliVredenburg en Paradiso.

Voor Stranded FM x Hoogt on Tour zal Marlon Penn een live soundtrack verzorgen voor de film ‘Alma’ van Lenke Duyvendak.

 

Wouter Stroet – So Settler, Are You a Pioneer? (2020) & Kraaienest Blijft (2022)

live soundtrack door Omit Iwik

Wouter Stroet legt door middel van fotogrammetrische metingen en 3d animatie de structuren vast van stedelijke omgevingen in transitie. In de eerste helft: ‘So Settler, Are You a Pioneer?’. Hier brengt Wouter Amsterdam Noord in kaart: materiële overblijfselen van een verouderde infrastructuur, luxe appartementen en stapels stenen waar ooit mensen woonden. Het werk verbeeldt een digitaal archief van plekken die vaak over het hoofd worden gezien binnen het dominante narratief van lineaire vooruitgang.

Afsluitend: ‘Kraaienest Blijft’ een recenter werk waar de focus ligt op het interieur van een schijnbaar verlaten Grand Café in de stad Groningen. Het werk is een assemblage van gebroken interieurs van – op het eerste gezicht – ongebruikte ruimte. Fragmenten van een gesprek tussen voormalig daklozen studenten onthullen echter dat het pand verre van leeg is.

Over Wouter Stroet
Wouter Stroet is filmmaker, activist en grafisch ontwerper en maakt in zijn werk gebruik van hedendaagse cartografische methodes zoals fotografische metingen en lucht- en satellietbeelden. Met deze methodes bevraagt hij de autoritaire narratieven door succesverhalen over lineaire vooruitgang te ontrafelen. Daarnaast is Wouter actief in Verdedig Noord, een bewoners collectief dat zich verantwoordelijk voelt voor Amsterdam-Noord en in actie komt tegen gentrificatie. Radio Voorwaarts: een vereniging vóór tegencultuur en het pluriforme publicatieplatform OUTLINE.

Over Omit Iwik
Ambient & Experimental DJ en muzikant uit Utrecht. Via soundscapes van gemanipuleerde veldopnames, gevonden geluiden, samples en gitaarloops probeert Omit Iwik (Iris van der Sluis) haar interpretatie van de wereld weer te geven. Details, vertraging, herhaling en vergankelijkheid staan hierbij centraal.

Mateo Vega & Yannesh Meijman – Radio Voorwaarts (2018)
Bedreigd met ontruiming, geven de bewoners van een alternatieve gemeenschap –kunstenaars, ravers, krakers en idealisten – nog één laatste feest om het einde van hun geliefde ruimte gelijktijdig te vieren en te berouwen. Tegenwoordig zijn de makers van de film, met nieuwe vrienden, een collectief vóór tegencultuur.

 

Locatie
Deze vertoning vindt plaats bij De Nijverheid. Adres: Nijverheidskade 15, 3534 AZ Utrecht.

ETEN & DRINKEN
Voorafgaand aan de film een hapje eten? Dat kan! De keuken van PEUZEL is open voor lunch, borrelhappen en diner van 12:00-22:00 uur. Het café van De Nijverheid en de exposities zijn open vanaf 12:00 uur.

EXPOSITIES
De Nijverheid is een kunstenaarskolonie, dus kunst vind je in alle hoeken en gaten. Bezoek vooral ook de drie exposities:
– Kunsthal Kloof
– Exboot
– De Tunnel

Alle films