di 11 jun - 2024 dinsdag 11 juni 2024

Spoorloos

Spoorloos is de met Gouden Kalf onderscheiden psychothriller uit 1988 van filmmaker George Sluizer. De film is gebaseerd op de roman Het Gouden Ei van Tim Krabbé. Beiden zijn een klassieker. De film is nu door Eye gerestaureerd en opnieuw te zien bij Hoogt in Bieb Neude.

“De angstwekkendste film die ik ooit heb gezien”, aldus Stanley Kubrick en dat is geen gering compliment van de maker van The Shining. Verontrustend, beklemmend en raadselachtig is deze psychologische thriller van George Sluizer zeker. Spoorloos geldt als een nagelbijtend verslag, vol onderhuidse spanning, over een plotselinge verdwijning en de gevolgen daarvan voor de achterblijvers.

Op vakantie in Zuid-Frankrijk verliest Rex (Gene Bervoets) zijn vriendin Saskia (Johanna ter Steege) even uit het oog als ze halt houden bij een benzinestation. Ze is spoorloos verdwenen, jarenlang blijft hij naar haar zoeken. Een bizarre ontknoping volgt: de ontvoerder benadert Rex; als hij wil weten waar Saskia is, zal hij hetzelfde huiveringwekkende lot moeten ondergaan als zijn vriendin…

George Sluizers psychothriller was bij verschijning in 1988 direct een klassieker. De verfilming van Tim Krabbé’s roman Het Gouden Ei won een Gouden Kalf voor beste film en kreeg een Amerikaanse remake (The Vanishing, 1993).

Krabbé’s roman verscheen precies veertig jaar geleden, een goede reden om de film opnieuw uit te brengen.

Alle films