di 30 okt - 2018 dinsdag 30 oktober 2018

Lynch – Lost Highway

 

David Lynch
Kunstenaar, verhalenverteller en meesterlijke filmmaker; David Lynch is één van de meest besproken en bejubelde regisseurs van onze tijd. In samenwerking met EYE Filmmuseum en ter gelegenheid van de tentoonstelling David Lynch: Someone is in my House die vanaf 30 november plaatsvindt in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, draaien we dit najaar drie digitaal gerestaureerde, moderne klassiekers van Lynch: Lost Highway, Mulholland Drive en The Elephant Man. Alle drie films die je op het grote scherm gezien móet hebben. 

Lost Highway
Voor de meeste mensen is het ongelooflijk dat iemand – wie anders dan die gekke Lynch (Twin Peaks) – zoveel wonderschone beelden, uitstekende acteurs en opzwepende muziek steekt in een opzettelijk onbegrijpelijk cryptisch verhaal. Het begint allemaal nog binnen realiteitsgrenzen als een man (Pullman) videobanden in huis krijgt met beelden van het interieur van zijn huis, gefilmd door een onbekende. Als zijn vrouw (Patricia Arquette) vermoord wordt slaat de nachtmerrie-waanzin toe. Nieuwe restauratie van het EYE Filmmuseum.

Tentoonstelling Bonnefantenmuseum 
Naast zijn beroemde filmische werken is David Lynch altijd actief gebleven als beeldend kunstenaar. De tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum presenteert het onderbelichte maar veelzijdige kunstenaarschap van Lynch in al haar facetten. Naast een selectie van zijn vroege korte films, waaronder het belangrijke academiewerk Six Men Getting Sick (1967), zullen er schilderijen, fotografie, werken op papier, (geluids)installaties en sculpturale werken te zien zijn. De tentoonstelling loopt van 30 november 2018 tot en met 28 april 2019.

Alle films