di 30 okt - 2018 dinsdag 30 oktober 2018

Lynch – Mulholland Drive

David Lynch 
Kunstenaar, verhalenverteller en meesterlijke filmmaker; David Lynch is één van de meest besproken en bejubelde regisseurs van onze tijd. In samenwerking met EYE Filmmuseum en ter gelegenheid van de tentoonstelling David Lynch: Someone is in my House die vanaf 30 november plaatsvindt in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, draaien we dit najaar drie digitaal gerestaureerde, moderne klassiekers van Lynch: Mulholland Drive, Lost Highway en The Elephant Man. Alle drie films die je op het grote scherm gezien móet hebben. 

Mulholland Drive (2001)
De tot dan toe tamelijk onbekende soapactrice Naomi Watts kreeg veel lof (en prijzen) voor haar rol als de keurige en wat naïeve Betty die zich, juist gearriveerd in Los Angeles, ontfermt over een verwarde vrouw met geheugenverlies. Dat is het begin van een verhaal dat vreemder en vreemder wordt en halverwege 180 graden lijkt te draaien. Identiteiten worden verwisseld, dromen blijken werkelijkheid (of andersom) en uiteindelijk raak je geheid de kluts kwijt. Dit alles natuurlijk begeleid door de omineuze muziek van Lynch’ vaste componist Angelo Badalamenti. Ja, de film vliegt uiteindelijk behoorlijk uit de bocht maar knaagt nog fijn lang in je hoofd door. Nieuwe restauratie van EYE Filmmuseum.

Tentoonstelling Bonnefantenmuseum 
Naast zijn beroemde filmische werken is David Lynch altijd actief gebleven als beeldend kunstenaar. De tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum presenteert het onderbelichte maar veelzijdige kunstenaarschap van Lynch in al haar facetten. Naast een selectie van zijn vroege korte films, waaronder het belangrijke academiewerk Six Men Getting Sick (1967), zullen er schilderijen, fotografie, werken op papier, (geluids)installaties en sculpturale werken te zien zijn. De tentoonstelling loopt van 30 november 2018 tot en met 28 april 2019.

Alle films