ma 21 nov - 2022 maandag 21 november 2022

Look What You Made Me Do

Toen ik mijn moeder vertelde dat een jongen me had geslagen op het schoolplein, zei ze: ‘Dat is omdat hij je leuk vindt’.” Zo begint Look What You Made Me Do, een indringende documentaire van Coco Schrijber over angst, woede, en een besluit. Over vrouwenmoord.

De film toont drie vrouwen die een gewelddadige relatie overleefden – door zelf moordenaar te worden. De Finse Laura, de Nederlandse Rachel en de Italiaanse Rosalba vertellen hoe, maar vooral ook waarom zij hun partners ombrachten. De een spreekt eloquent, de ander met horten en stoten, maar alle drie zijn ze openhartig.

Regisseur Coco Schrijber houdt zich verre van sensationalisme en plaatst de verhalen van deze vrouwen in een groter perspectief. “Elk jaar worden wereldwijd ruim 30.000 vrouwen door hun partners vermoord”, lezen willekeurige mannen op straat van een briefje – ze reageren verbaasd, geschokt, gelaten of onverschillig.

Het betoog voert langs een schoonmaker van plaatsen delict en het zeventiende-eeuwse schilderij ‘Judith onthoofdt Holofernes’ van Artemisia Gentileschi. En er is een vrouw, om veiligheidsredenen verborgen in rode schaduw. Ze vertelt over haar gewelddadige man. Laura, Rachel en Rosalba geven haar raad. Geloof nooit in het berouw van een man, waarschuwt Rosalba. Zal de rode vrouw dader worden? Is er nog een andere uitweg?

Alle films