di 11 dec - 2018 dinsdag 11 december 2018

Film & Dans Ex Machina LSDIA – ‘t Hoogt en ik

Op 27 december vieren we het theater van Filmtheater ‘t Hoogt met prachtige dansfilms en live dans op het podium van zaal 1.

Regisseur en choreograaf Moniek van der Kallen heeft met haar dansfilms het experiment opgezocht, om te ondervinden hoe je dans en film combineert en naar een hoger plan trekt dan simpel het registreren van dans. Zo limiteerde ze zich voor Explore al ruim voor de explosie van Instagram met een vierkant kader. Ze speelde met de rol van de kijker en de camera in Expose, terwijl ze tegelijkertijd het thema vertrouwen en zelfvertrouwen onderzocht. Daarbij hield ze de gemiddelde filmbezoeker in gedachten, de filmbezoeker die komt voor het verhaal en niet automatisch een achtergrond in dans heeft.

Moniek houdt van dans en film omdat het beide collaboratieve kunstvormen zijn. Als je samen kiest voor het beste idee, kom je tot een mooier eindresultaat. In dit programma zal ze een aantal van deze Utrechtse dansfilmmakers uitnodigen om hun werk in het spotlicht te zetten.

Beide films Explore en Expose zijn gefilmd in adembenemende locaties in Utrecht: De Fabrique en De Metaalkathedraal. ’t Hoogt heeft al eerder samengewerkt met Moniek in de culturele zondag programmering.

Voor Dans Ex Machina LSDIA gaat Moniek het experiment aan met Utrechtse makers DJ Prace en visual artist LSDIA om alle disciplines te verenigen rond het thema Dans Ex Machina; dans gemanipuleerd door een almachtige verteller, god, of machine. Terwijl LSDIA zijn trippy analoge visuals op het witte scherm laat bloesemen, haakt de muziek van Prace aan met eigen composities en dicteren ze zo de dans van de improviserende dansers Alicia Verdú Macián, Tomy Huijbregts en Moniek.

“Mijn herinneringen aan ’t Hoogt starten als vrijwilliger voor het filmfestival, gaan via voorstellingen met live begeleiding van de studie en bezoek van het café, naar de vertoning van mijn dansfilm tijdens de Culturele Zondag. ’t Hoogt durft het experiment aan te gaan en creatievelingen te verbinden en daarom voel ik me hier thuis.”

’t Hoogt en ik
De hele maand december vieren wij het afscheid van onze locatie in de binnenstad. Samen met iedereen die ons een warm hart toedraagt halen wij herinneringen op met films, lezingen, muziek, een expositie, diverse rondleidingen en nog veel meer.

’t Hoogt On Tour
In 2019 gaan wij On Tour en op diverse locaties in de stad films vertonen. Voor specifieke doelgroepen selecteren en programmeren wij unieke films, documentaires en klassiekers. De eerste On Tour-locaties zijn al bekend: ZIMIHC Stefanus, De Metaal Kathedraal en binnenkort komt daar ook een locatie in het Werkspoorkwartier bij.

Alle films