do 16 mrt - 2023 donderdag 16 maart 2023

Blind Willow, Sleeping Woman

Blind Willow, Sleeping Woman is een fijnzinnige, betoverende en diepmenselijke animatie van Pierre Földes gebaseerd op de verhalen van Haruki Murakami. En de film ademt Murakami; in beeld, muziek, ritme en toon.

Op 15 maart, tijdens de Boekenweek, zie je deze film bij Hoogt in Bieb Neude als eerste.
Vanaf 30 maart draait deze film in ons reguliere filmprogramma

Een jonge vrouw mag een wens doen. Een praatgrage kikker wil samen met een verlegen accountant Tokyo redden. En een melancholieke man moet plots op reis om een mysterieuze lege doos te bezorgen. Zijn vrouw heeft hem net verlaten en zijn kat is kwijt. Dromen sijpelen de realiteit binnen.

De film is gebaseerd op de volgende verhalen van Murakami

Super-Frog Saves Tokyo,
Birthday Girl,
Dabchick,
The Wind-up Bird and Tuesday’s Women,
Blind Willow, Sleeping Woman,
UFO in Kushiro.

Haruki Murakami

Murakami is een van de meest geliefde schrijvers van de hedendaagse wereldliteratuur. Zijn hoofdpersonen zijn op zoek naar hun plek in de wereld, naar verloren liefdes en de zin van het leven. En zelden gebeurt dat meeslepender, spannender en fascinerender dan in zijn verhalen. In zijn universum lopen realiteit en fantasie volkomen vanzelfsprekend in elkaar over. Er zijn prachtige speelse filosofische overpeinzingen. Katten lopen weg. Jazz staat op. Een reuzeworm veroorzaakt aardbevingen. Er wordt pasta gekookt en de oorschelpen van vrouwen blijven fascineren.

Pierre Földes

Componist en regisseur Pierre Földes besefte dat deze magisch-realistische wereld zich perfect leent voor animatie. Hij schreef zelf een scenario waarin hij zes van Murakami’s verhalen tot één geheel weeft en bedacht hiervoor een geheel eigen, unieke visuele stijl helemaal toegesneden op Murakami’s ideeënwereld. Waarop de schrijver vervolgens zijn zeer zeldzame toestemming gaf. Földes creëerde een klein elegant wonder. De film ademt Murakami; in beeld, muziek, ritme en toon. Niet eerder raakte een film zo perfect de balans tussen existentialisme en ironie en dat vleugje absurditeit zo kenmerkend voor deze schrijver.

Alle films