wo 30 aug - 2023 woensdag 30 augustus 2023

Black Achievement Month | On These Grounds

Oktober is Black Achievement Month. Een festival dat de uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers wil zetten. Hoogt on Tour toont deze maand in samenwerking met Movies That Matter en IZI Solutions de docu On These Grounds van filmmaker Garrett Zevgetis.

Nadat een video van politiegeweld tegen een zwart schoolmeisje viraal gaat, ontbrandt een verhit nationaal debat. Wiens fout is het? Was het racisme? En waarom patrouilleren überhaupt politieagenten op Amerikaanse scholen? Activist Vivian Anderson gooit haar leven overhoop om het meisje te helpen, en confronteert ook de agent.

Meerdere Amerikaanse staten hebben wetten die ‘het verstoren van school’ criminaliseren. Het is onder zo’n wet dat Ben Fields, een witte politieagent uit South Carolina, optreedt tegen het ‘criminele gedrag’ van de 16-jarige Shakara Murphy. Na een woordenwisseling met haar leraar over de vraag of ze op haar telefoontje kijkt, werkt Fields het meisje zeer gewelddadig uit de klas. Shakara en haar klasgenoot Niya Kenny, die het incident filmde, worden gearresteerd en aangeklaagd wegens ‘het verstoren van school’.

Niya’s video van het incident gaat echter viraal, en trekt de aandacht van de New Yorkse activist Vivian Anderson. Die besluit naar South Carolina te gaan om de meisjes te helpen. We volgen haar terwijl ze grassrootsorganisatie Every Black Girl opzet, en wanneer ze de dialoog zoekt met politieagent Fields, die zichzelf als ‘politiek slachtoffer’ ziet. On These Grounds behandelt het verhaal van alle kanten en biedt een grondige en zeer persoonlijke kijk op systematisch racisme in de VS.

Nagesprek

Deze docu biedt veel stof om over na te denken en te praten, dat doen we na afloop van de film. Meer info volgt

 

Alle films