do 18 nov - 2021 donderdag 18 november 2021

Béla Tarr | Family Nest

Béla Tarrs debuutfilm is een boeiend tijdsdocument dat je een inkijk geeft in het Hongarije van de late jaren 70. Deze film maakt onderdeel uit van het Béla Tarr | Retrospectief

 

Niet alleen de verstikkende armoede die werd gecultiveerd gedurende het laatste decennium vóór de val van het communisme en de bijhorende huisvestingsproblematiek, maar ook man-vrouwverhoudingen worden aan de kaak gesteld.

Irén en Laci ondervinden hoe moeilijk het is om door een communistisch Budapest te navigeren. Vooral de vastgoedcrisis legt een zware druk op het jonge koppel. De noodgedwongen intrek in het appartement van Laci’s ouders blijkt een heleboel eigen moeilijkheden met zich mee te brengen. Ze mogen nog zo hun best doen, dit is de foute tijd en plaats om als jong koppel te gedijen. Vooral voor Irén blijkt dat, waar ze zich ook begeeft, ze steeds terecht komt in vijandig gebied.

Het zwart-witte ‘Family Nest’ (‘Családi tűzfészek’) werd door de beginnende filmmaker gedraaid zonder budget en met hulp van vrienden en familie, die hij in de hoofdrollen castte. In documentairestijl filmt Tarr de amateurcast dicht op de huid, met voor het overgrote deel extreme close-ups. Dat maakt van zijn debuutfilm een benauwend drama over een volstrekt onnodige situatie die je geen enkel gezin toewenst.

Béla Tarr | Retrospectief
Hoogt on Tour presenteert in december 2021 en januari 2022 het Béla Tarr | Retrospectief met een lezing, een inleiding en maar liefst vier filmsThe OutsiderFamily NestDamnation en Sátántangó. Béla Tarr wordt wereldwijd beschouwd als de meest invloedrijke filmauteur van de afgelopen dertig jaar.

De Hongaar Béla Tarr is zelfs in de wereld van de artcinema een buitenbeentje. Zijn zwart-films bevatten extreem lange takes met personages die doelloos ronddolen. Geluk is een luxe die zij nooit zullen bezitten. Treurig, jawel, maar Mooi Treurig. Een diepere bedoeling heeft hij daar niet mee: ‘Ik hou er niet van als mijn werk symbolisch, allegorish of metafysisch wordt geïnterpreteerd’.

Over Hoogt in Bieb Neude
Van dinsdag tot en met zondag vertonen we films in Bibliotheek Neude, in de filmzaal op de tweede verdieping. Bij elke filmvoorstelling is, naast een geldig filmticket, het tonen van een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs verplicht. Lees hier meer over onze coronamaatregelen.

Alle films