di 23 mei - 2023 dinsdag 23 mei 2023

Aurora’s Sunrise

Een aangrijpende animatiedocumentaire over Aurora Mardiganian. Ze overleefde de Armeense genocide en vlucht naar Amerika. In 1919 wordt ze wereldberoemd wordt als hoofdrolspeler in Hollywoodfilm Auctions of Souls. Regisseur Inna Sahakyan wisselt in Aurora’s Sunrise tussen animatie, de oorspronkelijke filmbeelden en archiefbeeld van Mardiganian om dit verhaal te vertellen.

Aurora Mardigianian is veertien jaar oud wanneer het grootste deel van haar familie wordt afgeslacht tijdens de Armeense genocide en zij als slaaf wordt verkocht. Uiteindelijk weet ze te vluchten naar de Verenigde Staten, waar ze al snel de aandacht trekt van Hollywood.

In 1919 speelt ze de hoofdrol in de stille film Auctions of Souls, gebaseerd op haar eigen leven. De film werd een gigantisch succes en Aurora reist de hele wereld over om haar verhaal te vertellen. Ondertussen gaan de moordpartijen in Armenië door en wordt Aurora bijna verzwolgen door de traumatische herbelevingen.

De animaties worden afgewisseld door zeldzame scènes uit de grotendeels verloren gegane Hollywoodproductie en archiefbeelden waarop een Mardiganian op leeftijd herinneringen ophaalt aan haar helse, uitzonderlijke odyssee. Ze wilde ervoor zorgen, net Sahakyan met deze film, dat de Armeense genocide nooit wordt vergeten.

Alle films