di 30 mei - 2023 dinsdag 30 mei 2023

UU x Hoogt | Van Bahia tot Brooklyn

‘In samenwerking met Re/Presenting Europe (UU e.a.) en Caribbean Creativity presenteren we een speciale voorvertoning van de nieuwe televisieserie Van Bahia tot Brooklyn: Caribische verhalen (2023). Deze zevendelige VPRO-serie komt binnenkort op televisie (NPO2), en wij vertonen deze avond de aflevering over Curaçao met een inleiding verzorgd door het team van Re/Presenting Europe.

Nergens zijn zoveel volken en culturen van over de hele wereld gewelddadig samengebracht als in het Caribisch gebied. Slavernij en kolonialisme hebben hier een veelkleurige smeltkroes van de samenleving gemaakt. In de serie Van Bahia tot Brooklyn: Caribische verhalen onderzoekt journalist Nina Jurna in zeven landen hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden en hoe dit leidt tot een nieuwe Caribische cultuur.

Op haar reis bezoekt Nina Jurna achtereenvolgens Brazilië, Suriname, Trinidad Tobago, Curaçao, de Dominicaanse Republiek (en de grens met Haïti) en Jamaica, om uiteindelijk in de rijke Caribische cultuur in de Verenigde Staten te eindigen. Gaandeweg het maken van de serie ervaart Jurna de reis dwars door de Cariben meer en meer als een onderzoek naar haar eigen roots.

Nina Jurna

Nina Jurna (1969) is Nederlands correspondent in Latijns-Amerika voor onder meer NRC en NOS. Ze woont sinds 2011 in Brazilië en was eerder gestationeerd in Suriname, waar ze ruim tien jaar woonde en werkte. Onlangs maakte Jurna de podcast Latin Impact voor VPRO Vrije Geluiden waarin ze op zoek gaat naar de meest indringende songs van Zuid-Amerika. Ook was Jurna in 2019 te gast in Zomergasten.

Re/Presenting Europe

Het NWA-gesubsidieerde onderzoeksproject Re/Presenting Europe analyseert representaties van zwarte en andere niet-witte mensen in sport, hiphop en onderwijs in Nederland om te kijken hoe sociale grenzen, spanningen en angsten kunnen worden weggenomen. Het idee dat vele ‘Anderen’ hebben bijgedragen aan de cultuur en geschiedenis van Nederland en Europa wordt vervolgens geïntegreerd in de praktijk, van onderwijs tot kunst. Samen met vele maatschappelijke partners creëert dit project meer complexe, genuanceerde en diverse kennis van Nederlandse en Europese identiteiten met als doel de verbondenheid, veerkracht en toekomst van een ‘superdivers’ Nederland en Europa te bevorderden.
Re/Presenting Europe

Caribbean Creativity

Caribbean Creativity is een non-profit organisatie die zich sinds 2008 inzet voor de programmering en promotie van Caribische cinema in Nederland. Door de jaren heen heeft Caribbean Creativity meer dan 250 vertoningen georganiseerd in filmtheaters en op filmfestivals, waaronder vele Nederlandse premières. In 2020, toen vertoningen op locatie vaak niet meer mogelijk waren vanwege de wereldwijde COVID-19-pandemie, lanceerden ze YardVibes, een streamingplatform voor Caribische en Afrikaanse films.
Caribbean Creativity

De televisiereeks is vanaf 9 juni te zien op NPO2 en NPO Start. Van Bahia tot Brooklyn is geregisseerd door Martijn Blekendaal en geproduceerd door Memphis Features in coproductie met VPRO.

Alle films