ma 26 feb - 2024 maandag 26 februari 2024

Songs of Earth

IJsblauwe gletsjers, klaterende watervallen en knisperend groene loofbomen vormen het adembenemende decor van de natuurfilm Songs of Earth van filmmaker Margreth Olin.

Filmmaker Margreth Olin keert terug naar haar geboorteplek: de betoverende vallei Oldedalen in Noorwegen. Hier brengt ze een liefdevolle ode aan deze majestueuze omgeving én aan haar ouders, die na al die jaren nog steeds een diepgewortelde liefde voor elkaar koesteren.

Olins vader Jørgen wandelt al zijn hele leven door de “mooiste vallei van Noorwegen”. Als kind nam hij zijn dochter mee op zijn wandelingen, waar ze samen alles bespraken. Ook nu, op 84-jarige leeftijd, fungeert hij als de wijze gids van zijn dochter en neemt hij haar een heel jaar lang mee op zijn wandeltochten. Hij deelt verhalen die geworteld zijn in generaties. Hier groeiden zijn voorouders op, ze werden verliefd en stichtten gezinnen, te midden van natuurlijke verschuivingen en overstromingen die deel uitmaken van het leven in deze grillige natuur.

Margreth Olin weet met haar team van natuurfilmers niet alleen het spectaculaire panorama vast te leggen, maar ook de stilte en sereniteit die heersen te midden van de ruige bergen, het wildleven en de tijdloze verhalen die de vallei omhelzen.

Rebekka Karijord componeerde op basis van de geluiden van de natuur, de aarde en schuivende gletsjers een prachtige orkestrale score, uitgevoerd door het London Contemporary Orchestra.

Dit alles maakt Songs of Earth een grootse natuurfilm, gebouwd op een persoonlijke geschiedenis, waar Liv Ullman en Wim Wenders als uitvoerende producenten graag hun handtekening onder zetten. “Our first love was nature. Let’s not forget…”

Alle films