ma 12 feb - 2024 maandag 12 februari 2024

Samsara

Samsara is een Sanskrietwoord dat verwijst naar de cyclus van geboorte, leven, dood en reïncarnatie. Deze zintuiglijke film van Lois Patiño voert je in een wervelwind van geluiden en kleuren van de tempels van Laos naar de stranden van Zanzibar en begeleidt een ziel op doorreis.

In Laos wonen en studeren tientallen monniken in prachtige boeddhistische tempels. Elke dag steekt een jonge monnik de rivier over om een oude vrouw een tekst voor te lezen die als leidraad dient voor het vinden van de weg naar het hiernamaals. Wanneer de vrouw sterft, begint haar geest een zintuiglijke reis naar reïncarnatie in een volgend lichaam. Om de reis te voltooien, moet je je te laten meeslepen door licht en geluid. Met een wervelwind van geluiden en kleuren, flitsend in verschillende snelheden, bombardeert Patiño al je zintuigen.

In het tweede deel van de meditatieve film bevinden we ons in Zanzibar, Tanzania waar de islam op een andere manier omgaat met geboorte, leven, dood en reïncarnatie. Net zoals in een film van Apichatpong Weerasethakul valt de cyclus van geboorte, dood en reïncarnatie samen met de ervaring van het kijken. Het zien en vertellen van verhalen voert je zo naar een andere, mythische dimensie.

Alle films