do 19 aug - 2021 donderdag 19 augustus 2021

CineArt x QFFU | McQueen

Selectie: De Nijverheid

English below

In McQueen krijgt de kijker een inkijkje in het leven van de iconische designer Alexander McQueen. Aan de hand van archiefmateriaal, McQueens creaties en interviews met bekenden van hem, is te zien hoe hij van onbekende, maar vastberaden beginneling opklimt tot iemand die de meest overweldigende shows neerzet. Naast zijn liefde voor mode en zijn originele visie komen ook zijn twijfels, angsten en verslaving aan bod. Een indringend portret dat een veelzijdig beeld geeft van een uniek persoon. Met McQueen maken regisseurs Ian Bonhôte en Peter Ettedgui duidelijk dat pracht en praal vaak ook een keerzijde kennen.

Bijzonderheden

Op het cultuurterras van de Nijverheid voeren we, voorafgaand aan de film, een gesprek over de betekenis en nalatenschap van Alexander McQueen. Te gast is HKU Fashion Design alumni Tjerre Lucas in wiens werk gender en identiteit een rode draad vormen. Ook aanwezig is HKU docent Sanne Karssenberg. Zij duidt fenomenen in fashion design en plaatst deze in de maatschappelijke context. De afgelopen drie jaar was zij daarnaast programmamaker bij BAK. De presentatie van dit vrij toegankelijke deel van de avond is in handen van Lola de Koning.

Programma:

19:30 Gesprek Cultuurterras

21:00 Film

Locatie
De Nijverheid, Nijverheidskade 15, 3534 AZ Utrecht

Over Hoogt on Tour
Na het vertrek van Filmtheater ’t Hoogt uit de Utrechtse binnenstad vertoont Hoogt on Tour films op diverse locaties in de stad. Voor specifieke doelgroepen selecteert en programmeert Hoogt on Tour unieke films, documentaires en klassiekers. De films zijn te zien bij onder andere De Nijverheid in het Werkspoorkwartier. Hoogt on Tour heeft sinds augustus 2020 een vaste plek in de filmzaal van Bibliotheek Neude. Van dinsdag t/m zondag zijn hier onder de naam Hoogt in Bieb Neude bijzondere, belangrijke kwaliteitsfilms te zien.

Over QFFU:

Het Queer Film Festival Utrecht is sinds 2019 hét LHBTQI+ filmfestival van Utrecht. Gedurende heel het jaar proberen wij jou een brede selectie aan films, talks en meer te tonen. Met als hoogtepunt in augustus tien dagen lang Utrecht als één grote bioscoop!

Tijdens QFFU staan diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid centraal. Met onze films en randprogrammering vertellen we verhalen vanuit verschillende hoeken van de queer community. Niet alleen in bioscoopzalen, maar ook op straat, in cafés en buurthuizen, door de binnenstad en in verschillende wijken. Kortom: Utrecht zien we als één grote bioscoop.

Deze zomer, van 20 t/m 29 augustus, zie je in heel Utrecht de beste queer films uit binnen- en buitenland, van de nieuwste premières tot klassiekers en van documentaires tot shorts.

Veilig naar de film
Uiteraard ga je bij Hoogt on Tour veilig naar de film! Lees hier het coronaprotocol.

With English subs!

In McQueen the viewer gets a peak in the life of iconic designer Alexander McQueen. With the help of archive material, McQueen’s own creations and interviews with people he knew, we see how he went from an unknown yet determined starter to someone who was known for overwhelming shows. Apart from his love for fashion and his original vision his doubts, fears and addiction are touched upon. An intense portrait that gives a versatile image of a unique person. With McQueen directors Ian Bonhôte and Peter Ettedgui show that beauty often times also has a dark edge.

Alle films