ma 18 jul - 2022 maandag 18 juli 2022

Previously Unreleased | Kill It and Leave This Town

Ze waren wel te zien op de grote filmfestivals in binnen- en buitenland, maar nog niet bij Hoogt on Tour. Ten onrechte! Daarom zie je in juli en augustus wekelijks films die niet eerder te zien zijn geweest in filmtheaters. De animatie Kill It and Leave This Town van Mariusz Wilczynski was winnaar Special Jury Mention op het animatiefilmfestival van Annecy en winnaar FIPRESCI-prijs van de internationale filmpers (Viennale 2020).

 

Een man ontvlucht de werkelijkheid na het verlies van zijn geliefden en trekt zich terug in zijn herinneringen. Daar staat de tijd stil en leven zijn dierbaren nog. Zo groeit er jarenlang een stad in zijn herinneringen. Op een dag komen zijn literaire helden en cartoonjeugdidolen er onuitgenodigd tot leven. Ze zijn in het geheugen steeds jong gebleven, maar wanneer de man ontdekt dat zijn idolen allemaal oud geworden zijn en dat eeuwige jeugd niet bestaat, besluit hij terug te keren naar de realiteit.

Veertien jaar werkte Wilczynski aan de stad, getekend in een betrekkelijk kale schetsboekstijl die juist daardoor des te waarachtiger overkomt. Volstrekt unieke animatie met horror-elementen, wonderschoon, teder, grimmig en duister.

Kill It And Leave This Town is een zeer persoonlijke animatiefilm. De film is onverwacht ontroerend, vol rauwe emotie, ongepolijst, maar toch tot in elk detail overdacht en geperfectioneerd. De autobiografische impressie is een herinnering aan beelden uit Wilczynski’s kindertijd, waarin zijn overleden ouders en de geboorteplaats Łódź nieuw leven worden ingeblazen.

Mariusz Wilczynski (Łódź, 1960) is schilder, decorontwerper en maker van animatiefilms. Hij exposeerde zijn werken in Polen, de VS, Japan en vele Europese landen, en nam deel aan kunstfestivals en tentoonstellingen. Kill It and Leave This Town is zijn speelfilmdebuut.

Winnaar Special Jury Mention op het animatiefilmfestival van Annecy, winnaar FIPRESCI-prijs van de internationale filmpers (Viennale 2020), onderdeel Best First Feature Award-competitie (Berlinale 2020).

Alle films