ma 27 nov - 2023 maandag 27 november 2023

Hoe lees ik een film? | Perfect Days

Filmmaker Wim Wenders neemt ons mee in de dagelijkse routine van schoonmaker Hirayami. Perfect Days is een sublieme bevestiging van het gewone. Een film vol schoonheid, harmonie en hoop die je overweldigt en opslokt in de wereld van Wenders.

Samen met Lidewijde Paris kijken we naar Perfect Days, die een dag later in première gaat in de Nederlandse theaters.

Een oproep aan alle Utrechtse boekenwurmen en filmadepten! Ben je gek op romananalyse? Nieuwsgierig naar de functie van de filmtitel? Wat kunnen we ’tussen de regels door’ uit een dialoog halen? Welke metaforen vinden we terug in het verhaal? Welke cameraperspectieven worden gebruikt, en waarom? Samen met Lidewijde Paris ontleden we Perfect Days bij Hoogt in Bieb Neude.

 

Perfect Days van Wim Wenders

Hirayama lijkt volkomen tevreden met zijn eenvoudige leven als schoonmaker van openbare toiletten in Tokyo. Naast zijn gestructureerde dagelijkse routine geniet hij van zijn passie voor muziek, boeken en het dagelijks fotograferen van dezelfde boom. In zijn buurt met kleine cafés ziet hij altijd dezelfde mensen. Hij rijdt naar zijn werk in zijn autobusje, volgestopt met zijn schoonmaakspullen, terwijl The Rolling Stones, Patti Smith of Lou Reed uit de cassettespeler klinken. Enkele onverwachte ontmoetingen onthullen geleidelijk meer over zijn verleden.

Een rijk gedetailleerde, poëtische en diep ontroerende karakterstudie van de legendarische Duitse regisseur Wim Wenders, waarvoor de geweldige Yakusho Koji de beste acteur-prijs won op het Cannes filmfestival van 2023.

“Teder en ontroerend, met afstand Wim Wenders’ beste film in jaren. Prachtrol ook van Kôji Yakusho.” – VPRO Cinema ★★★★★

Over Hoe lees ik een film?

Lidewijde Paris geeft voorafgaand aan de film enkele kijktips. We letten op elementen uit de romananalyse zoals perspectief, motieven, herhalingen, symbolen of vertraging en versnelling.

Na afloop gaan we op een ontspannen manier de film analyseren. We hanteren geen ingangseisen of vereiste basiskennis. Je hoeft echt geen doorgewinterde lezer te zijn om mee te kunnen kijken. Ook geen doorgewinterde filmkijker, trouwens.

Over Lidewijde Paris

Lidewijde Paris startte in 2016 na dertig jaar boekenvak met De Lees!ambassade om het literaire lezen op een onderhoudende en toegankelijke manier promoten. Ze schreef Hoe lees ik? en Hoe lees ik korte verhalen? en reist door het land met Lees!workshops.

Alle films