ma 20 nov - 2023 maandag 20 november 2023

Groenkijkers met nagesprek

“Het begint met liefde. Liefde voor dingen die je om je heen ziet. En iets wat je liefhebt, koester je toch?” Dit zijn de woorden van de vader van filmmaker Sanne Rovers. Zij maakte de docu Groenkijkers, een urgente en poëtische mozaïekfilm over liefde voor de natuur, verbintenis met een plek, verdriet om wat verdwijnt en hoop om wat er kan veranderen.

Na afloop van de film gaan we in gesprek met maker Sanne Rovers en Celine Roodhart, habitatbeschermer van weidevogels in de Eempolder. Laat je op deze dag inspireren om de liefde voor natuur te laten groeien en te ontdekken wat wij zelf kunnen doen om onze omgeving te redden.

 

Jacques Rovers, vader van filmmaker Sanne Rovers en al meer dan 35 jaar beschermer van wilde planten, zegt ook: “Liefde voor de natuur begint met goed kijken.” Dit werd het uitgangspunt voor Groenkijkers, waarin de regisseur het gevoel van machteloosheid over de teloorgang van de natuur omzet in een visuele ode aan natuurbeschermers.

Naast haar vader ontmoeten we onder andere het markante trio Henk, Guido en Paul die al meer dan 20 jaar insecten tellen; de flamboyante Herman, een landgoedeigenaar op zoek naar een duurzame balans in het bos; Nicky, een sympathieke stadse activist met een vlindertuin en Celine, boerendochter en vogelbeschermer in hart en nieren en in  de Eempolder. Deze Celine is ook aanwezig bij het nagesprek. We delen hun kleine ontdekkingen en successen. Maar ervaren ook soms hun gevoel van wanhoop of het allemaal nog wel zin heeft.

Over Sanne Rovers

Sanne Rovers is een Nederlandse documentaire- en multimediaregisseur met een focus op kunst, jeugd en natuur. Ze zoekt naar gevoelige verhalen van gedreven mensen, zonder de lichtvoetigheid te verliezen. Haar documentaires hebben een filmische en speelse aanpak. In 2022 won haar opera-documentaire Crazy Days de Best of Fest op het Classical Arts Film Festival. Haar muziekfilm Water Wieg Me (2019) had zijn première met een speciale vertoning met live muziek in de IDFA Live on Stage sectie. De Spelende Mens (2018) won de publieksprijs op het Go Short Film Festival. Haar jeugddocumentaires Uitgekraakt (2011) en De Wereld van Kim en Bob (2016) werden beiden genomineerd voor een Prix Jeunesse. Het multimediale project Een Luisterend Oor (i.s.m. Laura Stek) won de Best Commendation Digital Audio op de Prix Europa. Sanne Rovers is onderdeel van het Amsterdamse Docmakers, een collectief van documentairemakers.

“Mijn vader is natuurliefhebber. Als kind vond ik dat bijzonder irritant. We moesten constant stoppen tijdens het wandelen omdat papa weer een bijzonder plantje zag. Ik zag ook nooit wat híj zag: ik zag gewoon gras, maar hij zag wel tientallen soorten. Nu ik me steeds meer zorgen maak over de staat van de natuur in Nederland en me machteloos voel, kan ik de blik van mijn vader beter op waarde te schatten. Ik geloof dat als we beter naar de natuur gaan kijken, we er beter voor gaan zorgen.” (Sanne Rovers)

Alle films