vr 20 jan - 2023 vrijdag 20 januari 2023

FOTODOK x HOOGT ON TOUR | All the Beauty and the Bloodshed

Hoogt on Tour en FOTODOK organiseren op zondag 5 februari een fotografengesprek met Mandy Nijhof en Mieke Hessels voorafgaand aan de docu van Laura Poitras over Nan Goldin: All the Beauty and the Bloodshed.

Mandy Nijhof en Mieke Hessels reflecteren in hyperpersoonlijk werk op hun pijnlijke verleden als kind dat bestond uit misbruik. De impact van dit verleden vormt voor beide makers de basis van hun werk. Tegelijkertijd willen ze, net als Nan Goldin, niet gezien worden als slachtoffer en pakken ze met het maken van hun werk de macht en controle terug over hun eigen verleden. Zij zijn de hoofdrolspelers in hun eigen geschiedenis en we kijken door hun ogen naar de gebeurtenissen van toen.

Intens, kleurrijk en groot

De werken van zowel Nijhof als Hessels zijn intens, kleurrijk en groot. Overweldigend. Net als de indruk dat het werk van Goldin op je maakt. Eenmaal gezien blijft het op je netvlies gebrand voor jaren en jaren. Alle drie nemen de toeschouwer mee in een ruimte en ze confronteren je met hun ervaringen, de machteloosheid, het verdriet en de woede. Ze maken je deelgenoot. Soms is het werk heel direct, soms metaforisch door middel van symbolen.

Hoewel ze verschillen in leeftijd: Nijhof is 27 jaar, Hessels 65 jaar en Goldin 69 jaar zijn de werken intergenerationeel toegankelijk en een pijnlijk besef: de geschiedenis blijft zich herhalen. Net als Goldin zijn dit twee krachtige vrouwen die hun werk inzetten als middel om het onzichtbare zichtbaar te maken. Dat wat normaal binnen gesloten deuren plaats vindt is ineens te zien voor iedereen.

Deze middag krijgen we in Bieb Neude een inkijkje in de wereld van Mandy Nijhof en Mieke Hessels, over leven, drijfveren en kunst maken.

Over All the Beauty and the Bloodshed

De documentaire All the Beauty and the Bloodshed van filmmaker Laura Poitras toont het leven, de carrière en het activisme van Nan Goldin aan de hand van unieke opnames, persoonlijke interviews en haar baanbrekende fotografie.

Goldin ontvluchtte haar traumatische jeugd en vond haar eigen scene waarin vrijheid en seksuele onafhankelijkheid een belangrijke rol speelden. Haar persoonlijke inspiratie kwam tot uiting in haar fotografie. Goldin laat zien dat kunst een wapen kan zijn en gaat vandaag de dag de strijd aan met de Sacklerfamilie, die zij verantwoordelijk houdt voor de Amerikaanse opiatencrisis. Terwijl deze crisis nog dagelijks slachtoffers maakt, blijft de familie Sackler groot sponsor van belangrijke musea wereldwijd. Goldin’s strijd helpt haar om haar eigen verdriet een plaats te geven. All the Beauty and the Bloodshed toont een portret van een gedreven persoon.

De film werd bekroond met de Gouden Leeuw (Beste Film) op het Filmfestival van Venetië. Laura Poitras was vervolgens de hoofdgast van het International Documentaire Festival Amsterdam 2022 (IDFA). Eerder ontving zij een Oscar voor Citizenfour, de docu over Edward Snowden die kijkt als een “real life-spionage- annex paranoia-thriller” (VPRO Cinema – ★★★★★).

Het Stedelijk Museum Amsterdam wijdt vanaf eind augustus 2023 een retrospectief aan het werk van Nan Goldin.

Over Mandy Nijhof

Mandy Nijhof is in 2022 afgestudeerd aan de HKU met haar project ”When life gives you lemons, squeeze them out in the eyes of your abuser”. Na haar afstuderen heeft ze Keep an Eye Foundation gewonnen, is ze geselecteerd voor het prestigieuze Steenbergen Stipendium waarvoor ieder jaar de beste afstudeerprojecten op het gebied van fotografie worden geselecteerd en gepresenteerd in het Nederlands Fotomuseum. Ook is haar afstudeerwerk vorig jaar te zien geweest in een tentoonstelling van FOTODOK: ”Part of Me… Shaping Mental Spaces”.

Over Mieke Hessels

Mieke Hessels studeerde in 2020 af aan de KABK met haar project “Song for Ourselves” “And for Everybody else”. Een project over haar traumatische jeugd dat vorm krijgt in diverse media zoals fotografie, film en poëzie samen komen. Na haar afstuderen werd haar werk geselecteerd voor het internationale talentprogramma Blurring the Lines. Samen met Nijhof is ze onderdeel van #48 van Doc! Photo Magazine waarin Rebecca Simons in het artikel The work that should not have to exist in gesprek gaat met Mandy Nijhof en Mieke Hessels, die allen werken met het onderwerp van geseksualiseerd geweld en de effecten daarvan.

Lees ook ‘Blijven staan’ op mistermotley.nl, waarin Mieke Hessels het werk van Mandy Nijhof bekijkt in het Nederlands Fotomuseum.

Alle films