; Film in de Bieb | Koyaanisqatsi: Life out of Balance & nagesprek - Hoogt on Tour Film in de Bieb | Koyaanisqatsi: Life out of Balance & nagesprek - Hoogt on Tour
do 30 sep - 2021 donderdag 30 september 2021

Film in de Bieb | Koyaanisqatsi: Life out of Balance & nagesprek

Een hallucinerend kijk- en luisterspel over de plaats die mens en technologie innemen in de natuur. Met nagesprek met klimaatactivist Mirjam Scholtens.

‘Het leven uit balans’: dat is wat de Noord-Amerikaanse Hopi-Indianen uitdrukken met het woord koyaanisqatsi. Samen met componist Philip Glass en cameraman/co-scenarist Ron Fricke maakte Godfrey Reggio in 1982 zijn beroemde visuele essay over het leven in Noord-Amerika. Het filmen nam drie jaar in beslag, waarna het nog eens drie jaar kostte om de beelden te monteren en van een soundtrack te voorzien.

Eerst glijdt de camera traag over woestijnen en canyons in het westen van de Verenigde Staten, dwars over uitgestrekte vlakten en rotsformaties die een beeld geven van de aarde vóór de komst van de mens. Geleidelijk in beeld als ontginner van dat uitgestrekte landschap. Dan toont Reggio waar het hem echt om te doen is – het thema dat hij verder uitwerkte in Powaqqatsi (1988) en Naqoyqatsi (2002): de plaats die mens en technologie innemen in de natuur. Eindeloze verkeersstromen en industriële productieprocessen geven, vaak in versnelling, de schijnbaar zelforganiserende chaos van het menselijk bestaan weer. Ondanks de titel wilde Reggio met Koyaanisqatsi niet een ‘probleem’ verbeelden, maar simpelweg laten zien hoezeer technologie in ons leven vooropstaat.

Met nagesprek met klimaatactivist Mirjam Scholtens.
Mirjam Scholtens (1998) is een 21 jarige studente uit Utrecht. Momenteel studeert ze Sustainable Business and Innovation en heeft grote interesse voor sociaal-maatschappelijk aspecten van duurzaamheid en voedselproductie. Mirjam was al vroeg “activistisch” en was op haar 10de jeugdlid van het wereldnatuurfonds en werd op haar 13de vegetariër. Sinds kort is ze actief bij Extinction Rebellion Utrecht in verschillende groepen. Zo is ze actief bij Regen groep (regeneratieve cultuur), die zich bezighoudt met het welzijn van leden en nieuwe leden, en is ze actief bij XR landbouw en XR science.

Film in de Bieb
Bibliotheek Utrecht organiseert in samenwerking met Hoogt on Tour de reeks Film in de Bieb. We vertonen bij de Centrale Bibliotheek Utrecht een boekverfilming of een film die past binnen de thematiek van de maand. De avond wordt altijd afgesloten met een kort nagesprek met een interessante gast.

Lees hier meer over onze coronamaatregelen.

Tickets
Regulier: € 10
Bibliotheekleden: €5

Koop je tickets

Alle films