ma 13 mei - 2024 maandag 13 mei 2024

Festival Europa | Shadow Game

Festival Europa is de leukste voorbereiding op de Europese verkiezingen. Deze dag wordt georganiseerd door Universiteit Utrecht in Bieb Neude. We gaan Europa bevragen, vieren en kritisch bekijken vanuit cultuur, wetenschap en journalistiek. Iedereen is welkom. Wij hebben voor Festival Europa een paar ijzersterke films geprogrammeerd, gratis te bezoeken, bestel wel een kaartje om zeker te zijn van een plek. Ze geven te denken over thema’s als klimaat, migratie en eerlijke handel.

In het aangrijpende coming-of-age-verhaal Shadow Game volgen we jonge vluchtelingen op reis door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. Overwinnen zij al hun obstakels?

 

Shadow Game toont ons een avontuurlijke reis door Europa met pubers als onze gidsen. In deze mozaïekvertelling worden de ervaringen van jonge vluchtelingen samengesmeed tot een universeel verhaal. Zullen ze alle obstakels overwinnen en een nieuw thuis vinden? Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (De Deal) verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden, en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Het bereiken van de eindbestemming is moeilijker dan ooit. Een deel van het materiaal is door de jongeren zelf met hun mobiel gefilmd.

Shadow Game is de winnaar van de Grand Prize of Geneva en de Youth Jury Award, FIFDH Genève 2021 én winnaar van de Dutch Movies Matter Award, Movies that Matter Festival 2021.

❤️ Meer lezen? “Shadow Game: helletocht door Europa is voor tienervluchtelingen geen spelletje” – Trouw

Bekijk het volledige programma van Festival Europa

Alle films