do 16 mei - 2024 donderdag 16 mei 2024

Festival Europa | Gerlach

Festival Europa is de leukste voorbereiding op de Europese verkiezingen. Deze dag wordt georganiseerd door Universiteit Utrecht in Bieb Neude. We gaan Europa bevragen, vieren en kritisch bekijken vanuit cultuur, wetenschap en journalistiek. Iedereen is welkom. Wij hebben voor Festival Europa een paar ijzersterke films geprogrammeerd, gratis te bezoeken, bestel wel een kaartje om zeker te zijn van een plek. Ze geven te denken over thema’s als klimaat, migratie en eerlijke handel.

Akkerbouwer Gerlach is van het eigenwijze soort. Al meer dan een halve eeuw loopt hij op de grond rond zijn houten huis onder de rook van Schiphol en inmiddels is hij de laatste kleine akkerbouwer uit zijn gebied die het boeren nog weet vol te houden. Makers Aliona van der Horst (Liefde is Aardappelen) en Luuk Bouwman (Allen Tegen Allen) maakten een liefdevol en humoristisch portret van boer Gerlach.

Alles om Gerlach heen heeft hij zien veranderen. Zijn simpele houten huis is inmiddels ingeklemd door een Shell tankstation, een McDonalds en distributiecentra. Met veel toewijding zorgt hij voor zijn bieten en graan, terwijl projectontwikkelaars op zijn land azen en de veranderingen in het klimaat zijn oogst ontregelt. Toch blijft Gerlach fier overeind met zijn relativerende humor, geholpen door zijn liefhebbende broers en vrienden. Zijn huisje is de regendruppel waarin de wereld weerspiegeld wordt, existentialistisch en absurdistisch.

Met onnavolgbare humor en gepaard met een filosofische blik op de wereld blijft Gerlach weerstand bieden aan dreigende onteigening, ziekte en klimaatverandering. Een po√ętisch epos over een eigengereide boer die alle tegenwind van het leven met waardigheid trotseert.

Bekijk het volledige programma van Festival Europa

Alle films