ma 15 jul - 2024 maandag 15 juli 2024

Eureka | Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op de grote filmfestivals in binnen- en buitenland, maar nog niet bij Hoogt on Tour. Ten onrechte! Daarom zie je deze zomermaanden wekelijks films die niet eerder te zien zijn geweest in de Nederlandse filmtheaters.

De Argentijnse filmmaker Lisandro Alonso schept in Eureka zijn eigen magisch-realistische werkelijkheid, met een beschouwende rol voor een Jabiru-ooievaar. Een imponerend, sierlijk schepsel, dat met zijn grijszwarte hals en dito bek voor een wonderbaarlijk schouwspel zorgt.

In Eureka werkt regisseur Lisandro Alonso, na Jauja (2014), voor de tweede maal samen met acteur Viggo Mortensen. De laatste bracht Alonso in contact met de bewoners van het Pineridge-reservaat in South-Dakota, waar een groot deel van de film werd opgenomen. Een archetypische cowboy (Viggo Mortensen) sjokt een archetypisch westernstadje binnen op een archetypische wraakmissie. Wacht, het is ‘maar’ een film in de film die de kijker vervolgens naar een hedendaags Native-American reservaat transporteert waar de inheemse politieagente Aliana met de uitwassen – geweld, openbare dronkenschap – van de uitzichtloze armoede wordt geconfronteerd.

Aliana’s nichtje Sadie ziet maar één uitweg uit de misère; een toverdrankje van haar grootvader dat nieuwe dimensies opent. Waarna de handeling zich verplaatst naar het Braziliaanse regenwoud anno 1974, waar de bevolking het al niet veel beter vergaat dan in de VS, in welk tijdperk ook. Een film die op papier een overdaad aan plot lijkt te bevatten, openbaart zich in de praktijk als een dromerig meanderende bespiegeling over de ‘ander’ die zich in het beste geval tegen onwetendheid en in het slechtste tegen vijandigheid moet verweren. De Argentijn Alonso schept zijn eigen magisch-realistische werkelijkheid, met een beschouwende rol voor een Jabiru-ooievaar. Een imponerend, sierlijk schepsel, dat met zijn grijszwarte hals en dito bek voor een wonderbaarlijk schouwspel zorgt.

De maker

Lisandro Alonso’s allereerste film was La libertad (2001). Sinds dat debuut is hij uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de nieuwe Argentijnse cinema. Eureka is zijn zesde, nauwelijks te classificeren film. Filmfestival Gent omschreef de film mooi: ‘Alsof John Ford, David Lynch en Apichatpong Weerasethakul samen een film draaiden en Lisandro Alonso er dan mee aan de haal ging.’

Alonso combineert zijn unieke visie met poëzie en filosofie in een film waarin niet-professionele acteurs optreden naast beroemdheden als Viggo Mortensen, Chiara Mastroianni en Maria Medeiros. Creative producer is de Nederlandse producent Ilse Hughan, die al meer dan twintig jaar films maakt met Alonso, van Los muertos tot en met Eureka, en nu samen met hem aan La libertad dos werkt.

Eureka ging in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes.

Alle films