wo 10 apr - 2019 woensdag 10 april 2019

Culturele Zondag – Go West

Machinerie ‘under construction’ in Central Studios. Een gratis, doorlopend programma van 12.00 – 17.00 uur door kwartiermakers FOTODOK, Hoogt on Tour, de Maakruimte, het Nederlands Film Festival (NFF) en partners Creative Coding Utrecht en HKU. De Machinerie aan Gietijzerstraat 3 – nu Central Studios – is de beoogde locatie van het Huis voor Film en Beeldcultuur waar kijken, maken, leren en ondernemen centraal staan. Zondag 14 april krijg je een eerste indruk van wat hier in de toekomst te beleven is.

Hoogt on Tour nodigt je uit in een minibioscoop met een doorlopend programma vol korte films van inspirerende en veelal beginnende makers. Verrassende films die je binnen een paar minuten aan het denken zetten of aan het lachen maken. Daarnaast vertoont het NFF vijf korte films van grootheden als Gouden Kalfwinnaars Martin Koolhoven, Mijke de Jong en Nanouk Leopold die eerder al eens de Filmprijs van de Stad Utrecht wonnen. Meer informatie over deze korte films vind je op de website van het NFF. Het filmprogramma wordt tussen 12.00 – 17.00 doorlopend getoond en er is vrije inloop.

Animatieworkshop (45 min)

In een animatiestudio maken kinderen onder begeleiding van een professionele animatiedocent een eigen animatiefilm.

De workshop is gratis en richt zich op kinderen van 6-12 jaar. Oudere kinderen zijn natuurlijk ook van harte welkom! Vooraf aanmelden hoeft niet, maar wees op tijd want er is beperkt plaats. Er start een workshop om 13 uur en om 14 uur.

Meer uit het laboratorium voor beeldcultuur

De Maakruimte presenteert een samenwerkingsproject met X11: school voor media en vormgeving & Catharijneconvent. De leerlingen van X11 kozen een artifact uit de collectie van Catharijneconvent en verbeelden en presenteren het vervolgens op hun eigen manier.

FOTODOK geeft Marica Kolcheva, winnaar van stipendium Dialoog 2018 een podium met haar werk; Meteorologica: Observations. In het werk van Kolcheva staat de menselijke relatie met het controleren en observeren van het weer centraal. Daarnaast verzorgt FOTODOK een kinderworkshop die in het teken staat van anders kijken. (leeftijd 6-12 jaar)

Creative Coding Utrecht organiseert een workshop waarbij een collectief kunstwerk gevormd wordt door onderdeel te worden van een menselijk algoritme. Wat ontstaat er als je regels aan mensen meegeeft in plaats van computers? Ervaar het zelf!

HKU Masterstudenten Interieurarchitectuur presenteren ontwerpen lichtstudies geïnspireerd door de plannen voor een Podium voor Beeldcultuur op deze locatie.

Korte films door Hoogt on Tour

Pommes Frites // 2 min // Illuster – Balder Westein // 2013 // AL

Op een stormachtige en gure avond gaan drie kinderen er op uit. Het is Sint Maarten, maar niemand beloont hun gezang met snoep. Slechts een gastvrije man doet open, maar helaas wordt nou juist hij getrakteerd op een interessante verkleedpartij.

Das Wad // 11 min // Rob Lücker // 2014 // 12+

In deze hilarische korte film struinen we samen met goudzoeker Salomon over het wad. Als er tegen het keren van het tij een periscoop uit de modder steekt en een duikboot onder zijn detector blijkt te liggen, bevrijdt hij tot zijn grote ongenoegen de fanatieke Duitse bemanningsleden die allang in het bejaardenhuis hadden moeten zitten. Winnaar Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2014.

A Double Life // 2 min // Job, Joris en Marieke // 2018 // 6+

Een stel stapt eens in de schoenen van de ander. Het begint als een onschuldig genderbenderlolletje, maar wanneer vrouwlief in de smiezen krijgt hoeveel interessanter het leven is als man, ligt een echtelijk drama in het verschiet.

Gratis // 9 min // Tobias Smeets // 2016 // AL

Els en Ruud zitten al jaren vastgeroest in hun huwelijk. Wanneer Ruud een minuut gratis winkelen wint in de supermarkt, gaan ze in training om hun opbrengst zo groot mogelijk te maken. En winst maken ze, maar niet door de gratis boodschappen.

(Otto) // 9 min // Job, Joris en Marieke // 2015 // 6+

Een vrouw die geen kinderen kan krijgen steelt het imaginaire vriendje van een klein meisje en houdt dit geheim voor haar man. Terwijl de vrouw van het leven geniet met haar imaginaire kindje, wordt de kloof tussen haar en haar man steeds groter. Wanneer het kleine meisje haar vriendje komt terug eisen, is het de kracht van de verbeelding die iedereen weer samen brengt.

Bekijk het totale progamma van Culturele Zondag GO West op culturelezondagen.nl.

Alle films