do 22 sep - 2022 donderdag 22 september 2022

CineTopia | A Thousand Fires

Selectie: Hof Van Cartesius

CineTopia gaat ondergronds en vraagt zich af hoe we omgaan met de grondstoffen die we uit onze aarde halen? Niet heel netjes: we recyclen of hergebruiken nog steeds heel weinig en de verspilling is groot. Grote multinationals mijnen de wereld leeg. Het Hof van Cartesius en clubs als Extinction Rebellion laten zien dat het anders moet en kan.

We kijken naar de docu A Thousand Fires, over Thein Shwe en Htwe Tin uit Myanmar, zij doen het op hun manier. Ze runnen een kleinschalig oliebedrijfje en proberen een toekomst voor hun kind veilig te stellen. Deze edititie van CineTopia is onderdeel van het programma Taste No Waste van Hof van Cartesius.

A Thousand Fires

Thein Shwe en Htwe Tin wonen en leven in de Magway regio in Myanmar. Het stel haalt olie uit de grond bij hun huis, met hulp van een zelfgebouwde boorput, het kost een paar dagen om een vat te vullen. Er bestaan veel van dit soort provisorische olievelden, waar mensen het verbouwen van gewassen hebben ingeruild voor het eigenhandig uit de grond pompen en verkopen van olie. Het liefste willen ze dat hun zoon Zin Ko Aung succesvol wordt en uit de armoede kan klimmen. Hij droomt van een carrière als profvoetballer.

A Thousand Fires is een poëtische documentaire, geregisseerd door de Palestijns-Britse filmmaker Saeed Taji Farouky. Het is een portret over een familie in beweging, over voorbijgaande momenten; over hoop en aspiraties; over geloof in de krachten van karma en geluk; over een plaats, een gemeenschap, en de ritmes van een dag tot dag; Een film over aanhoudende herinneringen en een turbulent verleden; en over het voortbestaan van het achteloze leven. Een leven waar hard voor is gevochten, een verdiende stilte. De dagen gaan snel voorbij.


Taste No Waste

11:00 – 15:00 – Bouw een Geomatric Shelve van afvalhout bij Buurman Utrecht – meer info

16:30 – 17:30 – Ga mee op Hofsafari en ontdek hoe creatief en innovatief circulair bouwen kan zijn.
Door te bouwen met bestaande materialen verminder je het gebruik van grondstoffen én beland er minder op de afvalberg. Win-win voor het klimaat dus! Maar deze manier van bouwen vraagt wel om een andere aanpak, en kan ook zorgen voor grote uitdagingen. Hier leer je alles over tijdens de verrassende rondleiding over het Hof.
De rondleiding wordt gegeven op basis van donatie. Wel fijn als je van te voren een ticket (a € 1,-) reserveert.

18:00 – No Waste diner
Schuif aan bij het (veganistisch) No Waste diner, bereid met ingrediënten die gered zijn van de afvalberg. In samenwerking met Taste Before You Waste Utrecht.
Pay what you want! Wel fijn als je van te voren een ticket (a € 1,-) reserveert.

20:00 – CineTopia | A Thousand Firestickets
Met na afloop een nagesprek over activisme tegen de fossiele industrie met betrokken Hofleden.

Hof van Cartesius

Hof van Cartesius is ‘de circulaire oase’ van Utrecht. Een circulaire en groene broedplaats midden in de stad voor creatieve, duurzame ondernemers met gezamenlijke binnentuinen. Regelmatig worden er inspirerende groene en culturele workshops, cursussen en events georganiseerd voor iedereen die meer wil weten en doen op het gebied van duurzaamheid en creativiteit.

De gebouwen zijn van gebruikte of restmaterialen gemaakt. Maar ook verschillende Hofleden zijn hier mee bezig. Bijvoorbeeld bij Buurman koop je tweedehands bouwmaterialen, modeontwerpers Pleun Pijnenburg en WASTED fashion maken mode van bestaande stoffen. Meublowski stoffeert meubels, zodat ze weer een nieuw leven kunnen leiden. Groepen zoals XR (Extinction Rebellion) richten hun acties op het ontmantelen van de fossiele industrie en dekolonisatie die daar bij hoort.

Ook gebeuren er kleine dingen op het Hof: er is een eigen kledingweggeefwinkel, mini-bieb, interne marktplaats, organisch afval wordt gecomposteerd voor in de tuin, regenwater wordt afgevangen. Het Hof laat zien dat veranderen niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Alle films