wo 20 sep - 2023 woensdag 20 september 2023

Black Achievement Month | Alledaagse Waardigheid + nagesprek

Oktober is Black Achievement Month. Een festival dat de uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers wil zetten. Hoogt on Tour toont Alledaagse waardigheid is de nieuwe documentaire van de bekroonde filmmaker Ida Does. Na afloop van de film gaan we met haar in gesprek.

Alledaagse waardigheid is de nieuwe documentaire van de bekroonde filmmaker Ida Does (Nieuw licht – Het Rijksmuseum en de slavernij). Deze film duikt in het baanbrekende werk van wetenschapper Philomena Essed, haar revolutionaire boek Alledaags Racisme uit 1984 en de manier waarop ze voor de huidige generatie wetenschappers en activisten een inspiratiebron is.

Met haar boek Alledaags Racisme trok Essed wereldwijd de aandacht. Door racisme in ons dagelijks leven te ontleden en aan het licht te brengen, heeft ze de weg geëffend voor een intersectionele benadering waarmee we racisme in de samenleving beter kunnen herkennen en uiteindelijk kunnen uitdagen.

Ida Does gaat op een prikkelende reis met gerenommeerde activisten, academici, kunstenaars en de volgende generatie studenten. Door deze gesprekken ontrafelt ze de verstrekkende impact van alledaags racisme en brengt de film de dringende noodzaak tot verandering aan het licht.

 

Alle films