di 14 feb - 2023 dinsdag 14 februari 2023

All the Beauty and the Bloodshed

In All the Beauty and the Bloodshed interviewt filmmaker Laura Poitras Nan Goldin, één van de belangrijkste fotografen van de late 20e eeuw en activist, over haar leven en drijfveren. Poitras illustreert het persoonlijke verhaal van Goldin met haar foto’s en met beelden van de protestacties die ze organiseerde.

De documentaire All the Beauty and the Bloodshed toont het leven, de carrière en het activisme van Nan Goldin aan de hand van unieke opnames, persoonlijke interviews en haar baanbrekende fotografie.

Goldin ontvluchtte haar traumatische jeugd en vond haar eigen scene waarin vrijheid en seksuele onafhankelijkheid een belangrijke rol speelden. Haar persoonlijke inspiratie kwam tot uiting in haar fotografie. Goldin laat zien dat kunst een wapen kan zijn en gaat vandaag de dag de strijd aan met de Sacklerfamilie, die zij verantwoordelijk houdt voor de Amerikaanse opiatencrisis. Terwijl deze crisis nog dagelijks slachtoffers maakt, blijft de familie Sackler groot sponsor van belangrijke musea wereldwijd. Goldin’s strijd helpt haar om haar eigen verdriet een plaats te geven. All the Beauty and the Bloodshed toont een portret van een gedreven persoon.

De film werd bekroond met de Gouden Leeuw (Beste Film) op het Filmfestival van Venetië. Laura Poitras was vervolgens de hoofdgast van het International Documentaire Festival Amsterdam 2022 (IDFA). Eerder ontving zij een Oscar voor Citizenfour, de docu over Edward Snowden die kijkt als een “real life-spionage- annex paranoia-thriller” (VPRO Cinema – ★★★★★).

Het Stedelijk Museum Amsterdam wijdt vanaf eind augustus 2023 een retrospectief aan het werk van Nan Goldin.

Alle films